Játékteszt

Sims 4 Seasons – A négy évszak

A The Sims 4 Seasons megjelenése egy hatalmas mérföldkő a negyedik széria életében, hiszen ez a simmer közösség egyik legjobban várt kiegészítője. Az igazán lelkes játékosok már hóval-esővel dacolva segítik simeiket a mindennapokban, de akiknek még nem volt lehetőségük kipróbálni a Seasonst, minden bizonnyal tudni szeretnék, megfelel-e az elvárásoknak az új kiegészítő. Esernyőket készíteni, jöjjön az The Sims 4 Seasons játékteszt!

 

CAS (Create A Sim)

Igazán nem lehet okunk panaszra, hiszen ezúttal nem csak néhány új ruhát és csecsebecsét hozott az új kiegészítő, hanem két új öltözék kategóriát is – egyet a melegebb időkre, egyet pedig a hideg napokra. Természetesen nem csak és kizárólag új darabokkal tölti fel a játék ezeket a kategóriákat, a lengébb ruhadarabok közé bekerül ugyanis rengeteg a régebbiek közül is. Nyilvánvaló, hogy a hidegben felvehető öltözékekből van kevesebb, viszont így is tökéletesen össze lehet állítani ezekből egy egész téli szettet.

Sims 4 Seasons: hóemberépítés

További újdonság, hogy mostantól a tipegők is viselhetnek fürdőruhát, és ennek megfelelően érkezett is néhány pancsolásra alkalmas darab az ő ruhatárukba is. Szerencsére azonban nem csak fürdőruhákat kaptunk a legkisebbeknek, hanem néhány hétköznapi viseletet is, így egy kicsit tovább bővült a választék az ő esetükben is. Például mostantól a tréfás kedvű szülők nyugodtan beöltöztethetik a tipegőkorú gyermeküket karácsonyfának, így pedig tökéletesen fog passzolni a mesés ünnepi dekorációhoz.

Úgy tűnik, a készítők az utóbbi időben a hullámos-göndör hajakat preferálják, mert a Seasons szintén bővelkedik az ilyen jellegű frizurákban. Érkeztek új sapkák is, hogy megóvják viselőik fülét a csípős hidegtől, és ha ez még nem lenne elég, akkor egy méhész öltözékkel is gazdagodhatnak az igazán vállalkozó szelleműek – valamint feloldható a madárijesztő ruhája és kalapja is, miután elég jó kapcsolatot alakítottál ki a szalmabábuddal. A sok új ruha között szerintem mindenki találni fog az ízlésének megfelelőt, mert vidám, színesebb és letisztultabb darabok egyaránt rendelkezésre állnak.

Sims 4 Seasons: nyári hangulat

Összességében a CAS újdonságokról:

Szép öltözeteket és hajakat kaptunk, a kategóriák kibővítése pedig tökéletesen megoldja a hőmérsékletváltozáshoz való alkalmazkodás problémáját. Amikor hideg van, simeink egyszerűen csak felvesznek valami melegebbet. Már csak a tipegők ruhatárának bővítése miatt is elégedettek lehetünk, de minden más igényt is kielégít az, amit kaptunk.

Értékelés: 10/10

 

Évszakok

Az évszakok váltakozásával kéz a kézben jár az időjárás változása is, így amikor évszakokról beszélünk, mindenképpen érintenünk kell az egyen időjárási elemeket is. Már a megjelenés előtt nagy volt a feszültség, amikor kiderült, hogy a hónak nem lesz mélysége – ám a simmerek ezen aggodalma feleslegesnek bizonyult, mert a havazás, valamint a hófödte területek így is nagyon jól néznek ki. Ha az ember nem keresi direkt, szerintem egyáltalán nem feltűnő, hogy nem rétegekben rakódik egymásra a hótakaró. Ebből kiindulva elmondható, hogy a téli táj nagyon hangulatos tud lenni, pláne akkor, ha a házak is karácsonyi díszbe borulnak. A hóvihar külön élménynek számítanak, amikor is a simek odakint annyira fáznak, hogy ha valamiért ki kell dugniuk az orrukat az udvarra, szinte azonnal rohannak is vissza a házba. És még a kutyák sem szívesen vannak odakint ilyen ítéletidőben!

Sims 4 Seasons: téli hangulat

Ami az őszt illeti, a földön megjelenő falevelek – majd az összegereblyézett levélkupacok szintén jól néznek ki, ám a valóságból jól ismert sokszínű lombkoronák elmaradnak, és a legtöbb esetben csak néhány apró színátmenet figyelhető meg az avarban. Természetesen így is jól néz ki, ráadásul a nagyobb halmokban nem csak etyepetyézni lehet, hanem játszani is, amikor pedig már mindenki eleget szórakozott, egyszerűen fel lehet gyújtani a kupacokat. Ha ezt nem tesszük meg időben, akkor bizony elkezd majd bűzölögni az udvarunkon a sok rothadásnak induló levél.

Sims 4 Seasons: őszi hangulat

A tavasz és a nyár hasonlít egymásra a leginkább, itt főleg a hőmérsékletbeli különbségek a szembetűnőek. Míg tavasszal hűvösebb, langyosabb az idő, addig nyáron már inkább a meleggel kell megbirkózniuk a simeinknek. Ilyenkor leginkább az eső az az időjárási elem, amellyel találkozhatunk – ez gyakran arra készteti a simeket, hogy a pocsolyákban ugrálva játszani kezdjenek, akár úgy is, hogy közben esernyőt tartanak a fejük fölé.

Fontos még ezen a ponton megemlíteni azt is, hogy a játékosoknak lehetőségük van a beállításoknál megadni, hogy az évszakok milyen hosszúak legyenek (7, 14 vagy 28 nap), valamint azt is, hogy a különböző időjárási elemek közül melyeket szeretnék engedélyezni.

Sims 4 Seasons: tábortűz

Összességében az évszakokról:

Jók. Annyira sok újat nem mutat ez a széria, de amit hoz, az megfelel az elvárásoknak. Őszintén szólva ennél többet valószínűleg nem is lehetett volna kihozni ebből a témából. Én személy szerint a barnulás és leégés lehetőségét hiányolom kissé, de ezen kívül teljesen rendben van ezen a téren is a Seasons.

Értékelés: 10/8

 

Ünnepek

A kiegészítő legnagyobb újdonságát valószínűleg a naptár – és így az ünnepek – érkezése jelenti. A korábbi szériákban ilyen jellegű tervező még egyszer sem szerepelt, ez az új ötlet pedig nem csak figyelemfelkeltő, hanem jól működik is a gyakorlatban. Amikor megnyitjuk a naptárunkat, négy hétre/egy évre előre látjuk benne a főbb ünnepeket, születésnapokat. Ez már csak azért is praktikus, mert így tudunk előre tervezni – és egyéb programokat is időzíthetünk a naptárunkban a megfelelő napra kattintva. Kijelzi továbbá a munkanapokat is, tehát ha például egy ünnep nem munkaszüneti nap, már jó előre látni fogjuk, melyik simünknek kell dolgozni mennie akkor.

Sims 4 Seasons: ünnepek

Újabb nagy előrelépés az előző szériához képest, hogy a készítők nem álltak meg az évszakonként egy ünnepnél – időről-időre felbukkannak a naptárunkban újabb megünneplésre váró alkalmak. De ami még ennél is izgalmasabbá teszi a játékmenetet, az kétségkívül az, hogy mostantól mi magunk is létrehozhatunk saját ünnepnapokat, és a határ a csillagos ég! A játék ugyanis rengeteg hagyományt kínál fel, amelyek jellemezhetik az általad készített ünnepnapot. Ezeket egyfajta célként kell elképzelni, ugyanis a nap folyamán teljesíteni kell őket – vannak olyanok, amelyekhez elég egyszerűen feldíszíteni a házat, de akadnak nehezebben teljesíthetőek is.

Sims 4 Seasons: karácsony

Összességében az ünnepekről:

Ünneppé nyilváníthatunk egy olyan napot, amikor mindenki eszik, jelmezt visel, aztán beleveti magát a jeges vízbe, törpékkel üzletel, majd ajándékokat kunyerál a Télapótól. És ez még csak a jéghegy csúcsa! Kell ennél többet mondanom?

Értékelés: 10/10

 

Kertészkedés

A kertészkedés valószínűleg senkinek nem ismeretlen, hiszen ez már nagyon régen része a Sims szériáknak, így a Sims 4-nek is. Ám ezúttal a készítők gondoltak egy nagyot, és újradolgozták az egészet. Jó hír azok számára, akik a Seasonst nem szerezték be, hogy az átalakítások egy ingyenes frissítéssel bekerültek az alapjátékba is. Most már sokkal jobban nyomon követhető a növények minősége, és jóval kevesebb szinten kell végigérnünk, ha azt szeretnénk, hogy egy kifejlett, tökéletes növény díszítse a kertünket. A fejlesztéséhez mostantól nem kell a simünknek semmit sem tennie, elég, ha mi kattintgatunk egy párat.

Sims 4 Seasons: kertészkedés

Lényegesen egyszerűbb lett ezen kívül a kertészek élete, ugyanis ahogy a jártasságuk egyre magasabb szintűvé válik, úgy lesznek elérhetőek olyan opciók, mint például a gyomláló porszívó használata. Sokat segít az is, hogy most már eladhatóak a termések egyenesen a növényről, de lehet egyszerre többet locsolni és szüretelni is. Ez kiküszöböli azt a problémát, amit korábban a kert rendben tartása jelentett az időhiányban szenvedő hobbikertészeknek.

Vannak azonban olyan újdonságok is, amelyek csak a Seasons kiegészítővel válnak elérhetővé – ilyen például a virágkötészet. Ezzel a jártassággal a simek szebbnél szebb csokrokat készíthetnek, ehhez pedig felhasználhatják az általuk termesztett virágokat is. Megérkeztek ezen kívül a szezonális növények is; ez azt jelenti, hogy lesznek olyan zöldségek, gyümölcsök és virágok, amelyek csak egyes évszakokban teremnek majd, amikor pedig nincsen idényük, egész egyszerűen alvó állapotba kerülnek, és következő évben újra kinyílnak. Ez sokkal életszerűbbé teszi a kertészkedés folyamatát, még akkor is, ha vannak olyan növények, amelyek egész évben ellátják terméseikkel a simeket.

Sims 4 Seasons: virágcsokorkészítés

Összességében a kertészkedésről:

Ezzel a készítők megmutatták, hogy nem félnek már létező tartalomhoz hozzányúlni, azt átalakítani, és valami sokkal különlegesebbet adni a játékosoknak. Jól sikerült, sokkal élvezhetőbbé és hatékonyabbá tették a kertészkedést.

Értékelés: 10/10

 

Egyéb apróságok

Kaptunk új dizájnokat majdnem minden kategóriában, ám a legérdekesebbek nem a hétköznapi használati tárgyak közül kerültek ki. Érkeztek különböző stílusú korcsolyapályák, vödör vízibombáknak, ám ezen kívül is akad még érdekesség bőven. Nagyon jó ötlet például az, hogy az esernyőket nem kell megvenni egyenként vásárlásmódban, hanem az esernyőtartó megvásárlásával a háztartás összes tagja választhat magának egyet. Visszatértek a méhek is, és ezúttal végre egy kicsit több lehetőség rejlik bennük, mint korábban – most már begyűjthetsz az eszköztáradba egy egész méhrajt, és ezáltal egy egész sor új tevékenységet oldhatsz fel.

Sims 4 Seasons: madárijesztő és falevél összegereblyézése

A játék egyik ikonikus alakja a madárijesztő, és bár a trailer alapján nem tűnt annyira különlegesnek, a játék során bebizonyította, hogy nem dísznek érkezett ő sem. Hiszen nem csak ijesztgetni tudja a madarakat – és a gyanútlanul vizsgálódó simeket –, hanem beszélgetni és kapcsolatot építeni is lehet vele. Aztán mielőtt észrevennéd, már le is mászik a helyéről, hogy a többi sim között sétálgasson; ilyenkor már elérhetővé válik az összes olyan opció, amit egy másik simre kattintva szoktunk látni.

Mostantól már a gyerekek is választhatnak iskolán kívüli elfoglaltságot maguknak – lehetnek cserkészek! Ez az újítás színt visz a fiatalabbak életébe is, mert innentől a jártasságaik csiszolásán és a házi feladat elkészítésén kívül is lebegnek célok a szemeik előtt. Minden megszerezhető jelvény bizonyos feltételekhez van ugyanis kötve; segíteniük kell a ház körül, alkotniuk kell, vagy épp tipegőkkel foglalkozni.

Sims 4 Seasons: cserkészek

Összességében az egyéb apróságokról:

Első ránézésre nem tűnik olyan soknak az új tartalom, de amikor az ember egy kicsit jobban elmerül a kiegészítőben, akkor sorra jönnek elő olyan apróságok, amelyek nagyon sokat hozzá tudnak adni a játékélményhez. Valószínűleg mindenki találni fog magának kedvenc tárgyat vagy tevékenységet, így nem lehet okunk panaszra, ha a játékmenetet megfűszerező apróságok kerülnek szóba.

Értékelés: 10/9

 

Összességében a kiegészítőről:

Pontosan olyan jó lett, amilyennek szerettük volna. Természetesen tökéletes semmi sem lehet, így a Seasons sem – vannak apró szépséghibái és hiányosságai, de ezek eltörpülnek amellett, amit nyújt a játékosnak. Ennél többet egy ilyen tematikájú kiegészítőtől valószínűleg senki sem várhat el.

 

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik vámpírokkal játszanak, ugyanis felhős időben ők is kimehetnek az utcára anélkül, hogy megégnének! De a viccet félretéve; leginkább azoknak tudom ajánlani, akik szeretnék közelebb hozni a játékot a valósághoz, hiszen az időjárási elemek megjelenése és az évszakok váltakozása keretbe foglalja a simek életét, ad nekik egy újabb viszonyítási alapot. Jól érezhetik magukat ezen kívül azok is, akik egyszerűen csak szeretnek ünnepelni, szeretik a kihívásokat, és kiteljesednének kertészkedés közben.

Végső értékelés: 50/47

94%

A csodaszép illusztrálásért köszönet Daninak!

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.