Játékteszt

10+1 ok, amiért a Journey to Batuu klassz!

Amikor kijött a Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu beharangozó előzetesvideója, a simmer közösségek forrongani kezdtek. A game packet olyan megvetés, sőt, utálat fogadta, hogy azt még az általában elégedetlen játékosoktól is meglepő volt látni. De a felháborodás érthető volt, hiszen bár teljes egyetértés sosem volt azt illetően, mit akarunk látni a játékban, abban a legtöbben meg tudtak egyezni, hogy nem ezt.

 

 

Hiszen amíg a közösség nem kapta meg a már unalomig követelt teheneket, vérfarkasokat és bőrtónusokat, addig a készítők egész biztosan nem fognak tudni olyannal előrukkolni, ami kielégíti az igényeket. Vagy legalábbis egy részüket. Ezt természetesen a Sims 4 csapatának is tudnia kellett, ők mégis gondoltak egy merészet, és a habzó szájú játékosok elé egy olyan kiegészítőt tártak, amely kapásból az embereknek mindössze egy kisebb rétegét érdekelheti.

 

Miért kockáztatták hát, hogy kiteszik magukat a csalódott simmerek haragjának? Miért döntöttek úgy, hogy bevállalnak egy annyira rétegtémát, mint egy Star Wars témájú game pack? Vajon valamiféle szponzorációról van szó? Beleegyeztek volna abba, hogy előre promózzanak egy új filmtrilógiát, ami egy messzi-messzi galaxisban… Várjunk. Hiszen a Star Wars utalásokat egyáltalán nem mindenki érti. Így aztán tényleg semmi értelme nincs bedobni a simmerek közé, hisz’ rengetegen nem is tudják hová tenni. Akkor meg…?

 

Nincsenek nálam a válaszok, nem olvasok gondolatot, és az összeesküvés-elméletek sem az én asztalom. Mai rendhagyó játéktesztemben azonban megpróbálok választ adni arra, hogy miért jó mégis a Journey to Batuu. Ezúttal nem szeretnék pontszámokat kiosztani, kivesézni a legújabb hajakat (ha őszinte akarok lenni, a CAS rész érdekel úgyis a legkevésbé), inkább hozok nektek 10+1 olyan mozzanatot a játékból, ami szerintem arról tanúskodik, mekkora buli tud lenni ez a pack.

 

1. Ingyen nevezhetsz be egy emlékezetes vakációra

Amikor eldöntöd, hogy a simedet Batuura küldenéd, nem kell mást tenned, mint a telefonján keresztül kiválasztanod a vakációs úticélok közül ezt a helyet. Annyiban mégis más ez, mint egy szimpla kirándulás, hogy nem kell azon matekoznod, hogy belefér-e egy hétnapos nyaralás álmaid szállásán. Nem, ezúttal sokkal egyszerűbb a megoldás: Batuun mindössze egy szálláshely áll rendelkezésedre, az viszont cserébe teljesen ingyenes.

 

2. Batuunak saját pénze van

Bár a Sims világában egységesen a simoleont használják mindenütt, Batuu nem áll be a sorba: saját pénznemet használnak az itteni lakosok (és az átutazók egyaránt). Amikor a simed megérkezik, a háztartás simoleonban számolt vagyona helyett az új pénznem jelenik meg. Hogy ne kelljen rögtön a pénzszerzéssel bajlódnod, a játék automatikusan kiutal neked egy kezdőösszeget, amiből tudsz gazdálkodni. De semmi pánik, az otthon használt pénzed is megmarad, csak éppen annak ezen a bolygón nem veszed hasznát.

 

3. Választhatsz oldalt – de még csak azt sem muszáj

A kiegészítővel érkezik egy igazán érdekes rendszer, amely engem leginkább a The Sims 3-ból már ismert egyetemista csoportosulásokra emlékeztet. Csak épp itt nem kockák, lázadók vagy épp menő arcok lehetnek a simeid, hanem ennél egy kicsit komolyabb oldalválasztás elé állít a játék. Eldöntheted ugyanis, hogy az uralmon lévő elnyomó rendszer (az Első rend) mellett teszed le a voksod, vagy szembeszegülsz mindennel, és csatlakozol az ellenálláshoz. De ha nem érdekelnek téged a magasztos eszmék, még mindig válhatsz zsivánnyá.

 

4. Teljesíthetsz küldetéseket

Bár a Journey to Batuu nem egészen olyan, mint a Strangerville, tehát nem egy egyszerű, lineáris cselekményt kell kibontakoztatnod, valahol számomra mégis ezt a hangulatot idézi. Méghozzá azért, mert miután csatlakoztál egy csoporthoz, különböző küldetéseket választhatsz, hogy azok teljesítéséért cserébe pénzt és hasznos tárgyakat kaphass. Ahogy pedig egyre több küldetésen bizonyítottad a rátermettségedet, úgy haladhatsz előre a ranglétrán.

 

5. A figyelem felhívása a diszkriminációra

Manapság gyakori téma minden közegben a diszkrimináció: legyen szó a másik megkülönböztetéséről bármilyen okból kifolyólag. Bár a kiegészítőnek nem ez a fő témája, és igazi apróságról van szó mindössze, én mégis szeretném kiemelni. Ha a simed az Első rendnek dolgozik, egy idő után feladatává válik az új tagok toborzása. Igen ám, de ez nem egyszerű feladat, hiszen az Első rend csak és kizárólag emberi lényeket hajlandó befogadni, a Batuun élő különböző fajok képviselőit nem. Amikor először szembesültem ezzel, egészen meghökkentem, hiszen nem vagyok hozzászokva, hogy simsezés közben bármilyen jellegű diszkriminációba fussak bele. Éppen ezért működik remek figyelemfelhívásként ez az aprócska mozzanat – mert megakadsz, megrökönyödsz tőle.

 

6. Fénykardok

A Sims játékok történetében nem gyakori, hogy fegyvereket kapjunk a készítőktől. Természetesen ezúttal sem kell véres jelenetekre gondolni, azonban a fénykardok igazán jól néznek ki, éppen úgy, ahogy a velük vívott harcok is. Ha pedig elvonatkoztatunk a játékban betöltött szerepétől, az illusztrálással foglalkozó simmerek számára is rengeteg lehetőség rejlik ebben.

 

7. Új kártyajáték

A Sabacc nem több, mint egyszerű kártyajáték – gondolná az ember. Csakhogy amikor a simed belép a kocsmába, a galaxis legkétesebb eredetű alakjaival ülhet egy asztalhoz, hogy aztán a gondosan összekuporgatott vagyonát kockára téve szerencsét próbáljon. És ha ez még nem lenne elég, az új életcélok teljesítése közben bizony visszaköszön ez a játék, tehát senki sem úszhatja meg.

 

8. Pezsgő társasági élet

Batuu utcái tömve vannak furcsánál furcsább lényekkel, de a legtöbbjük a kocsmában gyűlik össze esténként, ahol nem csak italt és némi ételt vásárolhatsz, hanem egy robot DJ által kevert zenére is táncolhatsz – egy csapatnyi különös alak társaságában. Bár a Sims 4 közösségi telkei mindig élettel telik, az Oga’s Cantina névre keresztelt ivó hangulata és színes társasága egészen egyedülálló.

 

9. Robotkák

A robotok, szervók jelenléte egyáltalán nem újdonság a Sims játékokban, hiszen nem csak a négyes szériában fordulnak elő, hanem az előző generációkban is. Jogosan merülhet fel a kérdés, mi szükség akkor arra, hogy ezzel a kiegészítővel is érkezzenek robotok. Tényleg, mi szükség van rájuk? Mi hasznuk van egyáltalán? Lövésem sincs, miért lehetnek ők hasznosak. De nincs is szükség arra, hogy hasznosak legyenek, hiszen a game pack apró robotjai eszméletlenül aranyosak, ráadásul követik a simedet egészen addig, amíg te ezt meg nem unod – ekkor elég szimplán zsebre vágnod őket, hogy az eszköztáradban várják ki, mire újra szükséged lesz rájuk.

 

10. Batuu hangulata

A Sims készítői mindig nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az új szomszédságok jól nézzenek ki, különlegesek legyenek. Ez ezúttal sem történt másként, hiszen legyen akármilyen szokatlan is Batuu, azt el kell ismerni, hogy van egy utánozhatatlan hangulata a különös lényekkel hemzsegő utcáknak, a szokatlan épületeknek és a házak tövében elrejtett ládáknak. A hangulathoz hozzájárulnak a game packkel érkező új ruhák is, amelyek tökéletesen illeszkednek a világba, de amelyek akár a hétköznapi élet során is megállják a helyüket.

 

+1. Star Wars hangulat

Az előző pontok alapján talán már kitalálható, hogy véleményem szerint ez a kiegészítő tökéletesen élvezhető bármiféle Star Wars előismeret vagy rajongás nélkül is, hiszen bőven akadnak élvezetes elemei. Azok viszont, akik kedvelik a Star Wars fandomot, minden bizonnyal megmosolyogják az ismerős mozzanatokat – és karaktereket – játék közben, előszeretettel próbálnak Kylo Ren kegyei közé férkőzni, elkötni az Ezeréves Sólymot, újrakreálni R2D2-t vagy BB8-et, majd bedobni valamit a kocsmában. És a Star Wars rajongók lesznek az elsők, akik várják a töltőképernyőket, csak azért, hogy újra hallhassák az ikonikus zenéket, amelyeknek már az első hangjai levakarhatatlan vigyort csalnak az ember arcára.

 

Neked hogy tetszik a kiegészítő?

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.