Írás

Zen Writer

A minap egy érdekes programra találtam rá, ami segíthet a Word monoton kereteibe zárt, de változatosságra vágyó íróknak. A ZenWriter lényegében egy fullscreen íróprogram, némi extrával. Amint megnyitjuk a programot, ez szembe is tűnik, hiszen a háttér egy kép, a karakterek gépelésekor billentyűhangokat lehet hallani, illetve emellett egy halk, nyugodt zene is elindul.

 

A szöveg gépelése közben a képernyőről minden egyéb eltűnik, így teljes mértékben az írásra tudunk koncentrálni. Viszont mindenképp megéri szétnézni a menük között is, hiszen ez is a ZenWriter egyik fontos tulajdonsága: szinte mindent át lehet rajta állítani.

 

A „close” gomb bezárja a programot, a „minimize” pedig tálcára teszi azt. A „documents”-re kattintva tallózhatunk a saját szöveges dokumentumjaink között (kompatibilis más szövegszerkesztő programokkal), újat hozhatunk létre, illetve a ZenWriter mappán belül is rendezhetjük írásainkat.

 

A „Settings” gombra kattintva egy ablak ugrik fel, amiben be tudjuk állítani, hogy bezárás előtt kérjen-e megerősítést a program, hogy frissítse magát, ha elérhető új verzió, illetve, hogy a háttér mozogjon a kurzor helyzetétől függően. Az „info bar” a szöveg alatt található sáv, ami, ha beállítjuk, megszámolja nekünk a szavakat, a karaktereket, a sorokat, oldalakat, és, hogy hány perc lenne elolvasni az adott szöveget. Plusz pont, hogy órát is lehet bekapcsolni, ami egy fulscreen program esetében nem éppen hátrány, de ha valakit idegesít, hogy mindig szem előtt van, mennyit szenvedett egy adott szövegrészen, el is rejtheti azt.

Ezen kívül az egy oldalon megjelenő sorok számát, a sorok közötti távolságot, a zene hangerejét, a mentés helyét, és az üdvözlő szöveget lehet módosítani.

Az „Appearance” menü tartalmazza a betűkészlet-változtatási lehetőséget, ami beépített karakterekkel, de a saját betűtípusainkkal is működik, illetve, a betűméretet és a háttér fényességét (nappal/éjszaka) lehet változtatni. Hasznos, ha éjszaka nem akarunk feltűnést kelteni a fehéren fénylő monitorral.

A „Backgorund” menüben tudjuk megváltoztatni a hátteret. Néhány beépített képen kívül a saját fotóinkat is beállíthatjuk, csak tallózni kell a programon belül, és kész is.

Zenék terén nincs túl nagy változatosság, viszont ezt is lehet orvosolni: A saját zenéinket is (akár csak a képek esetében), lejátszhatjuk a programon belül. Csak bele kell húzni az mp3 fájlokat a C:UsersRendszergazdaAppDataLocalBeenokleZenWriterMusic mappába, és a szám megjelenik a listán.

Mint már az elején is mondtam, a ZenWriter billentyűhangokat is produkál. Három opció van, kinek melyik a legkevésbé idegesítő, vagy éppen megnyugtató hang. A neten kutakodva lehet még találni 1-2 billentyűhangot, amiket a zenék tallózásával egyezően (de legalábbis hasonlóan) lehet működésre bírni.

Ha angolul írunk, szerencsénk van, beépített helyesírás-ellenőrző is dukál a programhoz. Ezt a jobb alsó sarokban találhatjuk meg, „spell checker” néven. De az angolul nem-értőknek sem kell elkeseredniük, egy kis trükközéssel más nyelvek helyesírás-ellenőrzőjét is be tudjuk állítani.

A bal alsó sarokban található „contents” gombra kattintva egy fül ugrik föl, ahol az általunk előre megadott fejezetek és szakaszok között ugrálhatunk. A fejezetek helyét # Chapter 1 illetve 2-3-4 stb., a szakaszok helyét pedig ## section 1 és 2-3-4 stb. beírásával határozhatjuk meg.

A programot a www.beenokle.com/zenwriter.html linken tölthetjük le. A próbaidő 15 nap, ezután fizetőssé válna a program, de az ingyenes és fizetős verzió között semmilyen különbség nincs. A letöltés után egy rövid és gyors installálás után a program használatra kész.

Oxeye