Írás

Segítség a névadáshoz

Megálmodtuk a történetünk cselekményszálát, elhelyeztük egy annak megfelelő világban, azt is kitaláltuk már, hogy a főszereplő fiú lesz vagy lány, netán már el is készítettük őt a családszerkesztőben, na, de mi legyen a neve? – tesszük fel magunknak hirtelen a kérdést. Ismerős a probléma? Nos, ebben szeretnék most a segítségetekre lenni.

Kezdjük a keresztnevekkel

Amennyiben külföldön játszódik a történetünk, vagy csak a hangzásuk miatt előnyben részesítjük a külföldi neveket, ajánlom figyelmetekbe a következő oldalt: Baby Names. 


Maga a honlap így néz ki, minimális angoltudást igényel ugyan, de mindjárt részletesebben bemutatom a számunkra lényeges funkciókat, hogy mindenki tudja használni.

A kereső sáv alatt (Search for a baby name ) láthatjuk az angol ABC betűit, melyekre kattintva kilistázhatjuk az összes adott betűvel kezdődő nevet. Én most az A-t választottam, az alábbi képen láthatjátok is az eredményt.

Szép színes felsorolást kaptunk, amit nyugodtan tovább szűkíthetünk, ha nekünk csak fiú (kék, Boy Names) vagy éppen csak lány (rózsaszín, Girl Names) nevekre van szükségünk. A zöld nevek (Unisex Names) mindkét nemnek adhatók.

Ha lejjebb gördítünk, újabb felsorolást láthatunk, ami tulajdonképpen a lapok közti navigációra szolgál. Ha nem találtunk a fenti listában nekünk tetsző, A-val kezdődő nevet, csak kattintsunk a követketkező párosra (ebben az esetben az Adolf-Agape) és így tovább.

HALADÓKNAK, ÉRDEKLŐDŐKNEK!

Ha azonban az Aaron – példának okáért – elnyerte tetszésünket, kattintsunk rá, hogy bővebb információt tudjunk meg róla:

– Jelentését (the meaning of the name)
– Eredetét (the origin of the name)
– Egyéb, választható írásmódot (alternate spellings)
– Némi információt arról, hány híres embert hívnak így, illetve azok, akiknek tetszik az adott név, milyen nevekkel szimpatizálnak még (notes, people who like the name also like)
– Statisztikai adatokat, mennyire népszerű

Lentebb képeket is találhatunk, hogyan néznek ki az adott nevet viselők, ez is könnyítheti (vagy éppen nehezítheti) a döntésünket. 🙂

Amennyiben visszalépünk a főoldalra és teljesen a lap aljára gördítünk, egy újabb listát találhatunk. Ez abban az esetben lehet hasznos a számunkra, ha kifejezetten eredet szerint szeretnénk neveket keresni. Például ha a történetünkben Kínába utazunk, és szeretnénk egy helyi karaktert szerepeltetni, akkor a Chinese Baby Namesre kattintva kedvünkre válogathatunk a kínai eredetű nevek közül.

Ha nincs kedvünk keresgélni, akár rögtön a főoldalon is találhatunk egy-két szimpatikusnak tűnő nevet, “A nap neve” (Name of the Day) és az aktuális “Napi trendi nevek” (Today’s Trending Names) rovatokból.  Azonban itt érdemes figyelni, mert nem minden esetben egyértelmű, hogy az adott név, melyik nemhez tartozik. A biztonság kedvéért nézzétek meg az adatlapjukat.

Ha továbbra sincs ötletünk, hogy milyen betű alatt keressük az Igazit és a főoldalon is csak húztuk a szánkat az elénk táruló neveken, akkor van még egy egyszerű, ám annál nagyszerűbb megoldás! Az oldalsó sávban, a Most Popular Names, azaz a Legnépszerűbb nevek fülre kattintva megtekinthetjük az amerikaiak által leggyakrabban adott keresztnevek listáját éves lebontásban.

Lehet mazsolázgatni közülük. 🙂

Ha kis hazánkban játszódik a történetünk, akkor szép magyar (vagy legalábbis magyarosított) keresztnevekre lesz szükségünk, ebben is számos oldal lehet a segítségünkre, de újfent kiemelek egyet.

Egyszerű a kezelőfelület, rákattintunk a nekünk tetsző betűre és azonnal kilistázza az alatta futó neveket.

A példa kedvéért ismét rányomtam a férfi neveknél az A-Á-ra, láthatjátok is az eredményt. Még az adott név eredetét és jelentését is megtudhatjuk.


Na, de mi a helyzet a vezetéknevekkel? – tehetitek fel jogosan az újabb kérdést. Nekem leginkább ez szokott gondot okozni, de erre is találtam megoldást, hála jó öreg barátunknak, a Google-nak. Kezdjük előbb megint a külföldivel. A honlap eléréséért KATT IDE.

Nagyon sok lehetőségünk van a különböző keresésekre, de én azt javaslom, hogy használjátok az oldalsó sávban a Leggyakoribb (Most Common Surnames) és az ABC sorrendbe rendezett (Surnames Alphabetical) vezetéknevek listáját. Vigyázat! Minden esetben a bőség zavara léphet fel! 🙂

Hazai oldalak közül EZT ajánlom figyelmetekbe (keresztneveket is lehet böngészni, ha szimpatikusabb, mint amit fentebb mutattam).

Szokásos betűre kattintgatás, és lehet is válogatni!

És hogy még inkább megkönnyítsem a dolgotokat, tartottam egy kis közvélemény kutatást a szerkesztők körében, hogy kinek mi a kedvence. Íme az eredmények!

Magyar lánynevek
Brigi: Anna, Emma, Fanni, Zsófia
Dettyke: Adél, Beatrix, Zoé
Etti: Hanna, Klaudia, Ramóna, Réka, Viktória
Marcello: Emma, Léna, Virág
Matt: Bernadett, Brigitta, Csilla, Daniella, Fanni, Gabriella, Gréta, Nikolett, Noémi, Nóra, Tímea, Zsófia
Nana: Hanga, Miléna, Olívia
Magyar fiúnevek
Brigi: Ádám, Bence, Dávid, Márk
Dettyke: Ábel, Áron, Erik,  Márk, Milán, Vince
Etti: Bálint, Benjámin, Dániel, Dávid
Marcello: Ádám, Gábor, Máté
Matt: Áron, Bálint, Bence, Botond, Dávid, Endre, László, Levente, Olivér, Róbert, Rómeó
Nana: Csaba
Külföldi lánynevek
Brigi: Faith, Haley, Hope, Isobel, Molly
Dettyke: Becca, Haley, Sophia, Zoe
Etti: Amelia, Emily, Emma, Felicity, Lisa, Rachel, Sarah
Marcello: Carrie, Jessica, Lara
Matt: Abby, Adele, Addison, Amelie, Bree, Calliope, Christina, Claire, Elena, Gloria, Grey, Haley,
Katherina, Liz, Lucy, Meredith, Sofia, Susan
Nana: Hope, Katherine, Milena
Külföldi fiúnevek
Brigi: Adam, Daniel, David, Mark, Nathan
Dettyke: Aaron, Benjamin, Grant, Leo, Preston, Ryan, Wyatt
Etti: Jack, Noah, Nick, Oliver, Peter, Stephen
Marcello: Chris, Grant, Jaden, Nick
Matt: Calvin, Derek, Dylan, Felix, Luke, Olaf, Zack,
Nana: Aaron, Anthony

Sikeres keresztelést kívánok mindenkinek! 🙂

Írta: Dettyke