Interjú

Interjú TimMackel (2017)

Kedves TimMac! Ezennel üdvözöllek az első Sims Addicts szerkesztői interjúdon! A bemelegítő kérdés roppant egyszerű lesz, hogy megszokhasd a kellemes kis környezetünket: melyik füled viszket többet, a bal, avagy a jobb?

Nem fogod elhinni, de ebben a pillanatban kezdett el viszketni a jobb oldali fülcimpám. 😀 Fullos gyógyszerész vagy (telepatikus). És azóta folyamatosan vakarom a jobb fülcimpám. Hogy csinálod? 😀

 

Remek válasz! 😀 Szóval jobbra húz a szíved. 😀 Ez észrevehető esetleg a pózaidnál is? Állítólag megfigyelhető, hogy mindenki inkább az előnyben részesített oldala felé dolgozik szívesebben, így akik jobb kezesek, azok például a simses pózoknál a simeket bal oldalra mozgatják/fordítják legtöbbet. (Komolyan, ezt tegnap olvastam.) Észrevettél már magadnál ilyesmit?

Öhm… most ehhez csinálnom kéne egy pózt, hogy tudjam, mert soha nem szoktam figyelni… Általában amúgy szerintem túlságosan is szimmetrikus a testtartásuk, ha csinálom. De lehet, hogy tényleg a jobb oldalra néznek többet, mikor sejtelmesen elfordulnak. 😀 Azt hittem interjú lesz, nem kvíz. 😀

 

😛 Határozottan leellenőrizzük a feltételezést. 😉 Mi vett rá először, hogy belevágj a pózkészítésbe?

Mikor kitaláltam, hogy belevágok ténylegesen a történetem forgatásába, rájöttem, hogy egyedi tartalmak és pózok nélkül soha nem fogom tudni elérni azt a szintet, amire vágyom, ami hiteles. És arra is kifejezetten emlékszem, hogy sok, pózzal készített történet megihletett, amik anno az ST-n mentek. Illetve az erről készült tipp is beindította a fantáziám. (nem a Gabett-féle, hanem előtte volt még valami, aminek a “pózoljunk a simekkel” volt a címe. Gondolkodtam, hogy én is írok a témában, de Gabett megelőzött és mindent leírt. 🙂 )

 

Igen, Gabett tippje valóban nagyon részletes, és bőven kitaglalja a témát, igazán zseniális. 🙂 De most, hogy említetted a történeted, és a forgatást, felmerül bennem a kérdés, hogy egyáltalán milyen úton-módon jutottál el a sims történetekhez? 🙂

Ó, hát ez egy nagyon régi történet… még a My Sims-en kedveltem meg őket, jó sokat elolvastam onnan. Engem nem tört össze annyira az oldal megszűnése, mert csak az utolsó időszakban csatlakoztam, és nem is aktív tagként. Annak viszont nagyon örültem, mikor elindult az ST, és át lettek menekítve a történetek. Szerintem mikor először olvastam sims tale-t, már akkor bennem volt, hogy én is akarok csinálni egyet majd, csak megfelelő témát nem találtam. Mindig is úgy játszottam a Sims-szel, hogy a családdal egy történetet meséltem el, viszont egyiket sem éreztem elég jónak ahhoz, hogy tale legyen belőle. Sok próbálkozásom volt, de csak összeerőltetésnek éreztem: a Sims és a történet valahogy sosem volt egy nevezőn. A mostani történetemnél éreztem azt, hogy IGEN, ez egy olyan sztori, ami Sims illusztrálásért kiált. Egyébként szerintem még senkinek nem mondtam itt az oldalon, de van egy másik sztori is, amit elkezdtem illusztrálni Sims-el, mindenféle póz és egyebek nélkül, illetve talán a történet is olyan volt, hogy folyamatosan találtam ki, ahogy írtam. Kedves emlék a szívemnek, de nem hiszem, hogy lesz belőle valami.

 

Pedig szerintem sokan kíváncsiak lennénk rá! 😀 Tudom rólad, hogy rengeteg időt és energiát áldozol mind az írásra, mind pedig az illusztrálásra, ami természetesen meglátszik a történeted minőségén is. Melyiket szereted jobban csinálni? Írós típus vagy, vagy a képekkel is szeretnél legalább ugyanannyi mindent elmondani, mint a szöveggel?

Ezt most komolyan kérdezed? 😀 Egyértelműen írós típus vagyok inkább. Ha nem szenvednék így a forgatással, már rég lement volna a történetem évekkel ezelőtt… Egyébként magát a történetet szerintem úgy írtam meg, hogy nincs benne sok leírás, mert anno pont volt egy ilyen téma, hogy ki mit gondol, és sokan mondták, hogy a kép és a szöveg együtt egy egész, szóval nem kell leírni azt, amit a kép is elmond. Kicsit sajnálom utólag, hogy nem írtam jobb leírásokat, mert most két év távlatából nekem is nehezemre esik újra elképzelni egy-egy jelenetet. És amúgy mikor a képeket válogatom a részekhez, mindig azt érzem, hogy akármennyi munka és szenvedés volt vele, megérte, mert szerintem magamhoz képest nagyon jó képek születtek és ez büszkeséggel tölt el.

 

Ez teljesen így igaz, szerény véleményem szerint büszkén kihúzhatod magad, mert tisztán kitűnik, mennyi kemény munka van a képeid mögött. Érkezett az előbbihez kissé kapcsolódó látogatói kérdés, kérlek, válaszolj rá: Van kedvenc történeted az oldalon? Játszani vagy inkább fotózni, építeni vagy egyéb mást szeretsz csinálni Sims-ben? Kit tartasz a legjobbnak köztetek?

Kiemelt kedvencem nincs, sok olyan van, ami nagyon a szívemhez nőtt. Az első, ami megfogott és elkötelezett a sims tale műfaja mellett, az a Holdfény volt. Ezen kívül amiknek a címe azonnal eszembe jut, ha keresgélek az emlékeim között (tehát amik nagyobb benyomást tettek rám) a Hétköznapi Történet, a The Torenos és az Abyss.

A Sims-ben legjobban játszani szeretek, illetve az építkezésbe tudok nagyon belefeledkezni, annyira, hogy a ház szinte sosem készül el, mert túl nagy fába vágom a fejszémet.

Magamat nem illik mondani, úgyhogy majd még elválik. 😀

 

Valaki arra kíváncsi, hogy milyennek szeretnéd látni az oldalt egy év múlva?

Legfőképp élettel telinek. Sok, hosszabb távú projekt ötletem is van, remélem ezeket sikerül majd megvalósítani, és abban is bízom, hogy a közösség is hozzájárul majd az oldal fejlődéséhez és működéséhez.

 

Egy másik látogató az előbbi gondolatot vitte tovább: Mennyiben nézed más szemmel szerkesztőként az oldalt és közösséget, mint látogatóként?

Sokszor mondták már nekünk, mikor belestünk a kulisszák mögé, hogy ez nagyon sok melóval jár. Akkor nem hittem el. Most kb. 0-24-ben történnek a dolgok, és ha egyszer belelendül a csapat a beszélgetésbe, el se mer senki fordulni, nehogy lemaradjon. Az „ismerkedős esténken” konkrétan egy órán át nem mertem felállni inni.

 

Igen, erre erősen emlékszem. XD Mindannyian kaptunk egy nagyon édes kérdést, kíváncsi vagyok, mit felelsz rá. 😀 Ha a szerkesztők rajzfilm-/könyv-/filmszereplők lennének, melyik szerkesztőt kivel azonosítanád? Fotómontázst is készíthetsz:D

Ha nem kéne ennyiszer fotókat bűvölnöm, és nem utálnám ennyire, akkor talán csináltam volna montázst, de így csak felsorolom… Hú, ez a bevezető mondat sem volt elég hosszú elterelés arra, hogy közben kitaláljak valamit… Na lássuk… Ruby nekem Piroska, Carmilla a Szürke 50 árnyalatából szabadult. Matt egy dzsinn, Thea a jótündér keresztanya, Trixy lenne Chloe a Life is Strange-ből (nem tudom, mennyire csalás, ha játékbeli szereplőt mondok). Liza egy ismerősömre emlékeztet, ő viszont sajnos nem szerepelt filmben… szóval akkor legyen Hamupipőke. Kiss Kiss pedig a Kiss Hableány. Ja, rám meg azt mondták már páran, hogy olyan vagyok, mint Mr. Bean. Szóval ha bárki megsértődne, felhívom a figyelmét: az enyém rosszabb…

 

XD Erre inkább most nem mondok semmit, csak a látogatóinknak üzenem, hogy nem Miss Steelre gondoltál. 😛 Viszont kapsz egy újabb kérdést a kérdőívből, mert szerencsére nagyon aktívak voltak a látogatók: melyik simmel hoznád össze siménedet a játékban, és miért? (bármelyik széria)

Furcsa, de mikor megcsinálom a siménemet, általában egyedül van, és nem játszom vele, így nem jön össze senkivel. Legutóbb megcsináltam magamat és a páromat is a Sims-ben, szóval vele hoztam össze magam.

 

És egy másik kérdés, hogy játék vagy írás közben a természetfeletti vagy reális élet felé billen a mércéd?

Hangulatfüggő. Imádom a természetfeletti dolgokat, viszont néha van, hogy egy átlagos családra vágyom játék közben, és az ő édes kis babáikra.

 

No és képes lennél lemondani az egyedi tartalmakról, modokról örökre? – érdeklődött valaki.

Mivel a történetem illusztrálása előtt soha nem használtam, szerintem igen. Bár az is lehet, hogy most, hogy belekóstoltam a jóba, nem tudnám hátrahagyni.

 

Viszont tudom azt is, hogy ha elindítod a játékod, nem egyedül a forgatás köti le a gondolataid – az építészet számodra a való világban és a Sims-ben is kreatív pont. Mit gondolsz, sacc/kb. hány épületet tettél eddig lakhatóvá a játékodban? 🙂

Lehet erre inkább nem tippelnék, mert gyászosan keveset a felsorolt “címekhez” képest 😀 Régebben építgettem inkább, de mivel iszonyat sok idő felhúzni egy rendes házat az alapoktól, így csak ritkán veszem rá magam, főleg, amilyen nagyszabású épületeket csinálok mindig. Mostanában próbálok nyitni a kicsi, kompakt megoldások felé, de azokkal is el lehet pepecselni azért. Amikor játszani lépek be, akkor azt érzem, hogy a játéktól veszi el az időt, amikor meg forgatni akarok, akkor csak a legszükségesebbeket építem meg, mert ha mindent megcsinálnék, egy egész várost rendezhetnék be házanként, amire pedig se időm, se energiám nincs.

 

Ez érthető. 😀 Most, hogy említetted a várost: melyik a kedvenced, és miért? Mi fog benne?

Sunset Valley. Szerintem azért, mert sokáig csak az volt ugye a Sims 3-ban, és így megszoktam, Aztán már teljesen “családiasnak” érzem, minden házban tudom nagyjából, ki lakik, kívülről fújom az egész térképet. Szeretem, hogy tengerpartja, és “hegyes vidékek” is vannak, szóval eléggé sokszínű. Néha kicsit sajnálom, hogy a kiegészítők extra telkei belerondítanak az összképébe. A másik nagy kedvencem Appaloosa Plains, mert az is árasztja magából a nyugodt atmoszférát, és a kertvárosias életérzést, amiért egyszerűen odavagyok. Az is előfordul persze, hogy a nagyvárosi pezsgésre vágyom épp, vagy épp a Szigetvilág tengerpartjára és hajós életmódjára vágyom. Az egyedüli, amiért talán nem vagyok oda annyira, az Twinbrook, illetve a Világ körül országai közül Kína nem fogott meg annyira, mint Egyiptom és Franciaország.

 

Számomra Champs Les Sims nagy kedvenc maradt, de Sunset Valley is éllistás. 🙂 A kiegészítőket említve: van kedvenced? Ha igen, akkor melyik, és miért/mivel fogott meg?

Hú… te aztán tényleg megint egész éjjel beszélgetni akarsz 😀 Nemzedékek, Évszakok, Álomállások és Házi Kedvenc. Ezek a toplistások, utána egy hajszállal lemaradva a Szigetvilág és a Világ Körül.

Imádom, hogy mennyivel élethűbbé teszik a játékot, és mennyi új lehetőséget adnak hozzá az alapokhoz. A Nemzedékekre akárhányszor rágondolok, egyszerűen melegség jár át, annyira jó érzés belegondolni, hogy milyen családi hangulatot lehet teremteni vele.

Amit pedig szintén kiemelnék a listámról, az a Szigetvilág. Mikor megláttam, hogy lakóhajók lesznek a játékban, odáig voltam, meg vissza, és a hotelek is nagyon tetszettek. Igazából órákon át tudnék elmélkedni mindegyik kiegészítőről, hogy melyik miért tetszett és miért nem, de még akkor sem tudnék egy egyértelmű sorrendet felállítani köztük.

 

Nem, nem, határozottan lefekvésidőhöz közeledünk. 😀 De ha már megemlítetted a Világ körült, egy látogató arra kíváncsi, ha te terveznéd a “The Sims 3 – A Világ Körül” kiegészítő utódját, milyen világokat és koncepciót tennél bele?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, mert pont hasonló dolgon gondolkoztam mostanában. Szerintem a felfedezés és sírkamrák tekintetében ez a három tökéletes választás volt. Talán egy görög vagy olasz falucskát tudnék még elképzelni, ami koncepciójában inkább Champs Les Sims-re hasonlítana: sok lakóház rejtene titkos helyiségeket, és nem lennének annyira nyíltan kijelentve, hogy ezek sírkamrák, mint Egyiptom vagy Kína esetén.

 

A Nemzedékek kapcsán pedig felmerül a kérdés: van olyan alapháztartás, amelyikkel huzamosabb ideig játszottál, vagy kezdettől fogva a saját készítésű simek/családok mellé tetted le a voksod?

Sims 3-ban szerintem többnyire saját készítésű háztartásokkal játszottam. Sokkal jobban élveztem itt létrehozni a simeket, mint a Sims 2-ben. Pont ma jutott eszembe az egyik legjobb emlékem a Sims 3-ból, mikor több, sokat játszott háztartásomat költöztettem be ugyanabba a városba, és jó érzés volt ott tudni őket akkor is, ha épp nem velük játszottam, mert így meg tudtam őket látogatni.

 

És (amennyiben be van állítva nálad a történet előrehaladásának engedélyezése) ilyenkor elolvastad az újságot is, hogy híreket szerezz arról, ha valami különleges esemény történik náluk? (Esküvő, gyermekszülés, stb.) 🙂

Öhm… nem is tudtam, hogy ilyenekről lehet hírt olvasni 😀 Nem nagyon szoktam figyelni a történet előrehaladásának a nyomait, azon kívül, hogy a frissen beköltöző generált simek mindig pont oda költöznek be, ahová én terveztem átköltözni. Illetve egyszer az egyik sim, akit ismertem korábbról, terhes lett. Az meglepett. Az meg elszomorít, mikor kiürül egy-egy ház, de amúgy nagyon érdekes ötletnek tartom, hogy a város is él velünk tovább, sokkal hitelesebb, mintha mindenki más be lenne fagyasztva. Mondjuk, azért azt nem nézném meg, milyen, mikor egész Sunset Valley kiöregszik, kihal, és csak a generált simek maradnak életben. 😀

 

Jajj, ilyen rémképekkel ne is riogassuk egymást. 😀 Újabb látogatói kérdés: Milyennek szeretnéd látni a Sims 5-öt?

Jelenleg a Sims 4 abból a szempontból nem szimpatikus, hogy nagyon elaprózták a kiegészítőket, és az alapjáték is minden eddiginél korlátoltabb volt. Remélem nem ezt a tendenciát folytatják. Igazából annak örülnék a legjobban, ha az összes eddigi újítás – kiegészítők, cuccok, stb. – alapból része lenne a játéknak, és ehhez jönnének hozzá az új ötletek, nem pedig minden kezdődne megint elölről.

 

Öltél már meg simet a játékban, forgatáson kívül? 😀

Forgatáson kívül? 😀 Forgatáson belül se nagyon öltem még… csak… öhm… hagyjuk 😀 Nem szokásom amúgy simeket kínozni, ha meghalnak, akkor általában maguktól halnak meg, de nem szoktam rájuk gyújtani a házat, és ugye a 3-ban a medencés trükk sem kivitelezhető (ezek a fránya simek egyre felkészültebbek).

 

Hát igen. 🙁 De azért mindenhol akadnak kiskapuk (befalazott medence) 😀 Kicsit visszakanyarodva a Sims 4 felé: tervezed, hogy idővel abban a szériában is elmerülsz, esetleg kipróbálod benne/hozzá az egyedi tartalmak, pózok gyártását?

Igazság szerint már játszottam egy hétvégényit a Sims 4-el, és tetszett is, viszont nekem a 2-ről a 3-ra is nagy váltás volt, és mivel eddig mindig megvettem (illetve ajándékba mindig kértem) a kiegészítőket, amikkel játszottam, így még nehezebben hagyom őket hátra. De nem kizárt, hogy majd én is haladok valamikor a korral, mert egyébként nagyon jó dolgokat lehet csinálni azzal a játékkal is.

 

Mélységesen egyetértek. 🙂 Egy látogató érdeklődik: Meglepődtél a tartalomszerkesztő pályázat eredményén? Mi a véleményed a friss csapatról?

Leginkább csak azon lepődtem meg, hogy ilyen sokan lettünk. Egyébként nem bánom, többen többet bírunk. Nagyon lelkes mindenki, és tele van ötletekkel, így nagyon motiváló velük együtt tervezgetni ördögi világpusztító… mármint cikkírós álmainkat. Én megkedveltem a többieket, remélem, én sem megyek az ő agyukra. Annyira.

 

:DD Azt majd még meglátjuk. 😀 Valaki más arra kíváncsi, mi a legrosszabb tulajdonságod, ami hatással van az oldalon végzett munkádra? És melyek a legjobbak?

A legjobb a lelkesedésem, a legrosszabb pedig, hogy ez képes hamar elfogyni. Nagyon érzelmi alapú néha, hogy épp mit vagyok hajlandó csinálni, de ha határidőt kapok, akkor általában megcsinálom addigra a feladataimat.

 

Egy másik kérdőíves: Hogyan tudod össze egyeztetni a lektorkodást az admin-poszttal?

Jav: összeegyeztetni (egyben, igekötős ige). Így. Egyébként a kettő teljesen más jellegű feladat. A lektorálás egyszer nekiülős, és átrágós, posztot készíteni viszont hosszadalmasabb tud lenni, és többször neki kell ülni. Mindkettőhöz máskor van kedvem és energiám, így nem üti egyik a másikat. A tale forgatás viszont időigényes feladat, mint a posztírás, így inkább az ottani ütközés miatt aggódom.

 

No és mi lenne számodra az igazi “Álomállás”?

Építész. Már rajta vagyok az ügyön.

 

Fáradttá vagy éberré válsz, ha “Leszáll az éj?”

Furcsa, de éberré. Viszont reggel is gyakran ébredek mostanában frissen.

 

Mit gondolsz az új Sims játékos “Nemzedékekről”?

Szerintem régebben nagyobb szenzációnak számított a széria, így kicsit talán mintha megfogyatkozott volna a létszám, de a lelkesedés szerintem nem csappant meg.

 

Mi számodra az ideális “Házi kedvenc”?

Kutya. Jack Russel Terrier, olyan kutyánk van, és imádom.

 

Rád is “Vár a színpad”, vagy inkább a háttérben maradsz?

Titkon mindig is vágytam a szereplésre, de a valóságban inkább a háttérben maradok.

 

Szerinted a valóságban is léteznek “Természetfeletti erők”?

Sétálok az utcán, és kialszik mellettem a lámpa éjszaka. Mi ez, ha nem természetfeletti erő?

 

“Évszakok” tekintetében melyik a kedvenced?

Tavasz. Szeretem, hogy olyan színes, és nem annyira szélsőséges a hőmérséklet, mint télen és nyáron.

 

Az “Egyetemi évek” még rád várnak, vagy már túl vagy rajtuk?

Rosszabb. Bennük vagyok.

 

Mit vinnél magaddal egy lakatlan szigetre, ami teljes mértékben úgy néz ki, mint a “Szigetvilág” városa?

Az okot, amiért megvettem azt a kiegészítőt. Egy teljesen felszerelt lakóhajót.

 

“Előre a jövőbe!” – Mit üzennél 10 évvel későbbi énednek?

„Még nem találták fel 10 év múlva az időutazást, vagy tényleg nincs számomra semmi mondanivalód???”

 

Utolsó, levezető kérdésként: mit mondanál a jövő simmereinek, miért érdemes ezzel a játékkal játszani? Mivel nyújt többet vagy mást, mint egyéb játékok?

Szerintem azért, mert mindenki megtalálhatja benne azt, amit szeret: építhet, irányíthat, mesélhet (gyilkolhat…), és kiélheti minden vágyát, amit alapvetően a hétköznapok nem engednek meg számára. Kipróbálhatja magát kincsvadászként, szupersztárként, tűzoltóként, mindezt egy olyan világban, amelyik vicces, ötletes és nagyon hangulatos. Nekem rengeteg szívmelengető történetem van, ami ehhez a szériához kapcsolódik, remélem sokan vannak/lesznek így ezzel!

 

Kedves TimMac, köszönöm, hogy a vallatófülkébe járultál, és ilyen készségesen válaszolgattál a kérdésekre! 🙂 Remélem, hamarosan újra a kínpadom előtt tudhatlak, egy újabb kellemes csevegés keretében. 😀

Én is remélem, mert hamarabb szabadultam, mint számítottam rá. 😀 Nagyon hamar elröppent ez az idő. 🙂 Köszönöm a kérdéseket, kíváncsian várom a többiek válaszait is!

 

Faggatózott: Carmilla és a látogatók