Interjú

Interjú Sookie-val – Üldözöttek hazája

“Akik támogattak, azok szintén tale írók. Nagyon jó barátságokat kötöttem az oldalon keresztül. Rájuk bármikor számíthatok, mindig biztattak és biztatnak még most is.”

274947_orig-4329627
Sok egyeztetés után végre eljutottunk az interjúig is. A Kísértő múlt óta talán nem is volt még egy ilyen közönségkedvenc történet, mint a Tiéd, Sookie. Bő egy hete ért véget az Üldözöttek hazája, de már rengeteg kritika megjelent róla az oldalon. Számítottál rá, hogy ilyen sokan rákapnak majd a disztópikus drámádra?
Számítani annyira nem számítottam rá, de reménykedtem benne. Hiszen sok munka volt mögötte, és szerettem volna, hogy tetsszen az olvasóknak. Úgy tűnik ezt azért sikerült elérnem.

Pontosan mennyi ideig tartott a munka, forgatással és írással együtt, és mikor született meg benned az ötlet?
Maga az írás és a forgatás igazából olyan sok ideig nem tartott. Néhány részletem azért megvolt előre, de az igazi nagy munka az nyáron volt. Az írás és a forgatás is. Úgyhogy elég húzós és pörgős volt ez a nyár tale szempontjából. Viszont lassan két éve annak, hogy először eszembe jutott ez a történet. Egészen nyárig viszont sosem voltam elég elszánt, hogy belevágjak.

Azt hiszem az olvasók nevében is elmondhatom, hogy jól döntöttél végül. 🙂 Volt esetleg valaki barátod, vagy esetleg lektorod, aki biztatott a történet megírására?
A barátaim nem tudják, hogy szabadidőmben mivel is foglalkozom pontosan. Akik támogattak, azok szintén tale írók. Nagyon jó barátságokat kötöttem az oldalon keresztül. Rájuk bármikor számíthatok, mindig biztattak és biztatnak még most is. A későbbi lektoromat, Nita90-t is az Sims Tale-eken keresztül ismertem meg. Ő már szinte a legelső gondolatoktól betekinthetett a történet alakulásába, és nagyon sokat segített és biztatott.

9727773_orig-2142514
Sokan talán nem tudják, de az Üldözöttek hazája nem az első sims tale-ed: korábban a My Sims-en jelent meg annak idején a Kettős játszma. Hogy érzed: sokat fejlődtél azóta, és most utólag mi a véleményed arról a történetről? Illetve pont Nita90 kérdése, hogy mennyiben volt más érzés ott “futtatni” az írásodat, mint nálunk, a Sims Tale oldalon?
Nos, az illusztrálást tekintve, szerintem szemmel látható a különbség. 😀 Nagyon sokat próbáltam javítani, mert azért a történet felét mégiscsak a képek adják. Úgyhogy sok próbálgatás előzte meg a forgatást az új történetnél. Ráadásul anno jó sok kritikát kaptam a képek miatt, amit igazából megértek. Tényleg nem a legjobbak, de még most is visszanézve, úgy érzem, hogy nem bánom, hogy így alakult, és azért szeretem azt a történetet is. Mert egyrészt azt is én csináltam, akárhogyan is sikerült, másrészt pedig legalább magamnak is be tudtam bizonyítani, hogyha igazán szeretném, akkor menni fog az jobban is.
Szerintem a két oldal nem sokban különbözött. Hiszen hetente kerültek ki az új részek. Valahol viszont mégis más volt, mert a Sims Tale oldalon mégiscsak a történetek vannak főszerepben.

Nálunk talán egy kicsit több dolgod is volt vele, például a Promó Péntek miatt. 🙂 De szerencsére noszogatás nélkül, mindig időben küldted őket; látszik, hogy élvezted csinálni. Melyik részét szeretted a legjobban? Az írást, vagy inkább a forgatást?
Inkább az írást. Az talán egyszerűbben megy, és könnyebben korrigálható egy-egy hiba. Ezzel szemben a forgatást még mindig nem érzem igazán a kedvenc tevékenységemnek.

Ez szintén Nita90 kérdése: Melyik epizódot volt a legkönnyebb megírnod, és melyik ment a legnehezebben – illetve én hozzáfűzném azt a kérdést is, hogy melyik a kedvenc részed az első évadból?
A részek nagyjából ugyanannyira voltak írás szempontjából nehezek, már ha azt nem nézzük, hogy mindig elkezdeni a legnehezebb. Viszont egy-egy jelenet kifejezetten nehezen ment. Például Cormac halála. Annak a jelenetnek az írása eléggé megviselt, mert mégiscsak egy fiatal fiúról volt szó. Egyetlen kedvenc részem viszont nincsen. Több is pályázhatna erre a címre. A 4. és az 5., vagy éppen a 12. Ezeket nagyon szeretem.

9789058_orig-9288190
Mennyire volt eltervezve az egész történet? Például már rögtön a legelején tudtad Cormac szomorú sorsát, vagy csak később jutott eszedbe? Volt bármiféle vázlatod, ami alapján dolgoztál?
Mivel elég sok idő eltelt az első ötlet és maga az írás között, jó sok időm volt gondolkodni a történeten. Folyamatosan alakult ki, és nyerte el végső formáját. Cormac halála még viszonylag az ötletelés elején kialakult a fejemben, és hiába próbáltam emiatt nem kötődni hozzá, mikor aztán arcot is kapott a játéknak hála, úgy már sokkal nehezebben ment. Mielőtt elkezdtem volna ténylegesen írni, írtam egy részletes vázlatot, és így könnyebb volt haladnom. Hiszen tudtam, hogy részre pontosan mi történik. Aztán mikor forgatni kezdtem, oda külön vázlatot készítettem, hogy jobban átláthassam a dolgokat. Mert volt némi malőr a helyszíneket tekintve.

A malőr alatt mire kell gondolni? 🙂
Konkrétan a helyszíneim elvesztek valahol útközben. Megépítettem azokat, aztán némi bonyodalom után már nem voltak meg. Az egyetlen jó oldala, hogy az újabbak jobban tetszettek.

Igen, a Sims gyakran szereti megviccelni a játékost, erre nem Te vagy az első példa. Ezek szerint akkor mi már egy módosított, javított helyszíneket láttunk ennek az aprócska hibának köszönhetően, de mi a helyzet a történettel? Thea tette még fel a kérdést, hogy mennyit változtattál rajta a kezdetekhez képest? Került bele olyan sztoriszál, amit eleve nem terveztél, vagy esetleg vettél ki belőle fölöslegesnek tűnő eseményeket?
Mivel nagyon hosszú volt az egész folyamat ezért sok dolog változott közben. Kihagyni nem sok mindent hagytam ki, inkább csak máshogy próbáltam ugyanazt elérni. Viszont ahogy gondolkodtam a történeten, mindig eszembe jutott egy-egy újabb ötlet. Ilyen szempontból azért sokat alakult az első ötletek óta.

A szereplőid már a kezdetek óta ilyen személyiséggel rendelkeztek, mint a végleges verzióban? Például Albine egy elég jól megírt, kompetens női karakter. Már rögtön az elején tudtad, hogy Te egy ilyen főszereplőt szeretnél?
Többé-kevésbé igen. Maguk a karakterek nem sokat változtak. Albine-t a kezdetektől fogva szerettem volna tényleg egy elég erős karakternek megalkotni. Akiben kicsit több van, mint egy egyszerű női karakterben. Aki elég határozott, de közben szerethető.

1938059_orig-7388551
Sikerrel jártál, nekem legalábbis a jól megírt női karakterek a gyengéim. smile hangulatjel Ő egyébként a kedvenc szereplőd? Kiket szeretsz még?
Igen, Albine az egyik kedvenc szereplőm. Nem is tudnám nem kedvelni, hiszen nem véletlenül lett főszereplő. A másik nagy kedvencem Emerson kancellár. Amikor először elkezdtem kidolgozni a karakterét, már nagyon kedveltem az ő személyiségét, és ahogy alakítottam rajta, úgy vált egyre inkább szimpatikussá. A másik ilyen Emeline. Ő is fokozatosan lett az egyik kedvencem, és mindig szívesen írtam a jeleneteit.

Nem azért, hogy egyetértsek, de rátapintottál az én kedvenc karaktereimre is. smile hangulatjel Egy írónak egyébként gyakran az a kedvence, akiben önmagát látja. Cherrysensei kérdezte, hogy van olyan szereplőd, akivel sok közös tulajdonságotok van, illetve akit esetleg magadról mintáztál?
Azt hiszem majdnem mindenkibe került valami belőlem. Furcsa utólag észrevenni ezt. De mindez legtöbbször egyáltalán nem tudatos. Viszont szándákosan nem hiszem, hogy mintáznék karaktert magamról. Olyat, aki teljes mértékben én vagyok.

Legtöbbször valóban tudat alatt történnek ezek a dolgok. Visszatérve egy gondolat erejéig Albine-ra: Thea kérdezi, hogy “Albine részéről a te szemedben arányos bosszú volt Rhydian megölése? Vagy a célod egy esendő karakter megírása volt?”
A Rhydian megölése rész kicsit bonyolult. Sok minden játszott szerepet benne, és nagyon sok szempontból mérlegelhetjük a dolgokat. Hogy Albine végül miért ölte meg elég komplex, így az is azzá válik, hogy igazából Rhydian megérdemelte-e ezt a fajta bosszút. Megölni valakit nyilván szörnyű dolog, ahogy az is, amit Rhyidan tett. Megkerülve az igazságszolgáltatást, szabadon ítélkezni és ölni szintúgy. Szerintem ebben a helyzetben nem nagyon van helyes megoldás. Viszont Albine karakterfejlődése nem ilyen irányba haladt volna, ha ezt nem teszi meg.

2457141_orig-9197220
Annyi biztos, hogy egy nagyon fontos szerepet játszott az életében ez a momentum, és enélkül nem lett volna az, aki. Most, hogy beleszeretett Aimesbe, ez is biztosan megváltoztatja majd. A második évadban már gondolom egy más karakter lesz, jól sejtem?
Fog változni, az biztos. De ezt a markáns, néha pokróc stílust nem biztos, hogy teljesen hátra tudja hagyni. Mert a múlt kitörölhetetlen, mindegy milyen erősen próbálunk nem foglalkozni vele. De Aimes mindenképpen próbál majd segíteni neki továbblépni, és szerintem nélküle nem is nagyon lenne bátorsága hozzá.

Ha már így a folytatásról beszélünk, van bármi, amit előzetesben elárulhatsz a második évadról? 🙂
Annyit mindenképpen elmondhatok előre, hogy a történet ott fog folytatódni, ahol az első évad abba maradt. Nem ugrunk az időben.

Mertem remélni, hiszen elég “szemét” helyen ért véget az első évad, ha szabad ilyet mondanom. tongue hangulatjel A cliffhanger nemcsak itt, de majdnem minden epizód végén előfordult. Úgy tűnik, a sorozatok – mint ahogy azt többször említettük – tényleg nagy hatással voltak Rád. Melyek a kedvenceid?
Hű, nagyon sok van. Kezdve mindjárt a képregényes sorozatokkal. Flash, Arrow, iZombie, vagy a nemsokára startoló Legends of Tomorrow. De nagy kedvencem a Breaking Bad, Orphan Black, Teen Wolf, Walking Dead, Game of Thrones, Sherlock, Doctor Who. Felsorolni is sok, pedig ezek csak a kedvencek, és sitcomokat még nem is említettem. 😀

7385409_orig-1059454
Örömmel konstatálom, hogy nagyjából egyezik az ízlésünk. 😀 A The Walking Dead például gondolom sok ötletet adhatott ehhez a disztópikus alapszituációhoz. Könyvekből is gyakran merítettél ötleteket, vagy inkább a sorozatokat részesíted előnyben?
Igen, visszanézve úgy gondolom, egy kis The Walking Dead utánérzés tényleg megjelenhet a történetben. Ez érdekes, mert az első gondolat egy könyv után fogalmazódott meg bennem, de inkább sorozatok hatottak rám, és így közvetve a történetre.

Melyik volt ez a könyv?
Paul Hoffmanntól az Isten balkeze című könyvet olvastam, és nagyon megtetszett az egész hangulata.

Milyen műfajban olvasol egyébként a legszívesebben? A disztópikus drámákon kívül természetesen. 🙂
Igazából mindenféle műfajt kedvelek. Ha egy történet megtetszik, akkor mindegy milyen a műfaja. De a fantasy kifejezetten közel áll hozzám.

Akkor elképzelhető esetleg, hogy később a fantasy műfajában is olvashatunk Tőled történeteket? Milyen műfaj még az, amiben szívesen kipróbálnád magad?
A fantasy-t tényleg kipróbálnám. De ahhoz szerintem egy tényleg egyedi karakter kéne először, amilyen még nem nagyon volt, és akivel aztán szívesen dolgoznék. Sajnos a zombi/vérfarkas/vámpír/tündér/angyal/boszorkány már kilőve. 😀 Ami mostanában foglalkoztat még az a horror műfaja. Sosem voltam nagy rajongója, de szerintem érdekes kihívás lenne.

5295083_orig-8188805
Az biztos, hogy érdekes lenne, hiszen teljes értékű, horror sims tale még nem is volt az oldalon, viszont egyelőre gondolom minden szabadidődben a második évadra koncentrálsz. Hogy áll jelenleg a folytatás?
Lassan, de biztosan halad. A történet már összeállt a fejemben, de most még elég képlékeny. Van egy rakás random jelenet megírva, amik csak arra várnak, hogy végre be is kerülhessenek a végleges verzióba. Jelenleg pedig a legelső részen dolgozom, ami nagyon jól halad.

A második évad várhatóan az utolsó lesz, vagy tervezel még egy harmadik szezont is esetleg? 🙂
Ez igazából nagyon sok mindentől függ. Mennyi ötlet születik útközben, mennyire sikerül kidolgoznom a másodikat, mennyire tetszik az olvasóknak, mennyire lesz még kedvem hozzá. Egyelőre úgy vagyok vele, hogy még bármi megtörténhet. 🙂

Ez igazán jó hír, remélem, még sokáig nem kell elbúcsúznunk Albine-éktól. Az említett néhány random jelenetből van esetleg bármi, amit megoszthatnál velünk? 😛
Sajnos ezek egyelőre még titkos információk. Titkos és nagyon spoileres. De reményeim szerint olyan sokat nem kell várni az új évadra.

Megértem, de amint akad egy kis ajánló, kép vagy szövegrészlet, ne fukarkodj megosztani velünk a fórumon. 🙂 Ezen kívül pedig ne felejts el majd egy kisebb-nagyobb érdekességcsomaggal is készülni a rajongóknak. Én pedig most meg is köszönöm az interjút és hogy ilyen készségesen válaszoltál, őszintén bízom abban, hogy mindenki választ kapott a kérdéseire. Remélem, minél hamarabb olvashatjuk a folytatást, amihez jó munkát és sok ihletet kívánok! 🙂
Mindenképpen tervezek ajánlót hamarosan, és érkeznek majd részletek is. 🙂 Én pedig köszönöm az érdekes kérdéseket és a jókívánságokat! Igyekszem nagyon a következő évaddal. 🙂

Akit faggattak: Sookie
Az Üldözöttek hazája című történet írója
Aki faggatózott: Marcello