Interjú

Interjú Leóval – Az Idő-vonal: Út egy jobb jövő felé

Üdvözlöm kedves olvasóinkat! Véget ért az “Az Idő-vonal: Út egy jobb jövő felé” című tale. Kerüljetek beljebb, ismerjük meg jobban a történetet, és annak szárnybontogató íróját, Leót.
Szia Leo! Készen állsz a rengeteg kérdésre? 🙂
Természetesen! Enyhe spoiler veszélyt is fog tartalmazni 😀

Mielőtt kérdeznék a történettel kapcsolatban, hogy találtál a Sims Tales oldalra, és mi késztetett rá, hogy történetírásra add a fejed?
A helyzet az, hogy én még anno a My Sims-szel kezdtem a játék-sorozat követését. Azt hiszem valahol a Sims 3 Házi kedvencek és a Vár a Színpad között kezdtem el követni az oldalt, és arra is emlékszem, hogy hogyan találtam rá. Én a Sims 3-as pályafutásomat az alapjátékkal és a Leszáll az éjjel kezdtem és arról kerestem tippeket. Egyik nap ráakadtam egy történetre, amely a fent említett kiegészítő két alapkarakterének az életéről szólt. Vladimir Schlick és a vele szerelmi kapcsolatban levő simmel (sajnos a nevére nem emlékszem :D) történő románcról olvastam a történetet. Egy éjszaka alatt ledaráltam 20 epizódot, és onnantól folyamatosan követtem az oldalt egészen a megszűnéséig. Utána pár évig hanyagoltam a játékot, annak ellenére, hogy akkor tudtam már a Sims Tales-ről. Azt hiszem azért kezdtem el követni az oldalt, mert újra elővettem a Sims 3-at. Emlékszem még a My Sims idején és akartam történetet írni, de amint elolvastam, hogy mire kell figyelnem hanyagoltam az ötletet. De szerintem ennek így kellett történnie. Ha kiadok egy összecsapott munkát a kezemből, akkor elment volna a kedvem az írástól, szóval szerintem jól tettem, hogy megfutamodtam. 😀 Az írásban pedig mindig ki akartam próbálni magam, mert a fogalmazások megírását is szeretem, csak az a baj, hogy mindig meg van adva a téma. Kíváncsi voltam így 16 évesen mit tudok kihozni magamból.

Örömünkre szolgál, hogy csatlakoztál a közösségünkhez. Támogatjuk a cseperedő írókat, szívesen fogadjuk első történeteket. Bátor dolog kiadni a kezedből az alkotásod, és mindig mindenkinek van hova tovább fejlődnie a fogalmazás terén. 🙂 Kezdjük azzal, mi ihlette a történetedet? Honnan jött az ötlet, miért pont az időutazást választottad? Szereted ezt a műfajt?
Köszönöm. Őszintén szólva most kínosan érzem magam, mert halványlila dunsztom sincs, hogy honnan jött az ötlet. 😀 Csak úgy belém csapott, mint a villám a fákba. A slussz poén meg az, hogy nem vagyok nagy időutazó-fan, viszont ez a műfaj több lehetőséget ad a csavarokra, amiket aztán imádok kitalálni. Szeretem összekuszálni a dolgokat olyannyira, hogy minden csak a végén derüljön ki. Azt hiszem így élem ki a szadista hajlamaimat. 😀

aivuejjfinterju1_orig-6482478
Nagy kihívás lehetett ezt kihoznod az időutazós témából. Ezen kívül milyen műfajt szeretsz még, és mit írnál legszívesebben?
A fantasykat nagyon szeretem, de nem mostani a való világban játszódókat. Szerintem egy Fantasy történetnek saját univerzum kell. Mondom ezt úgy, hogy pont az előbbi fajtát írom:D Legszívesebben még a történelmiket próbálnám ki, de addigra betelne a tárhelyem sajnos 😀

Mennyi ideig tartott a munka forgatással és írással együtt? Volt olyan pillanat, amikor úgy érezted, feladod?
Hú ez jó kérdés. Azt hiszem az elejét volt a legnehezebb megírni, de szerintem nem volt olyan pillanat, hogy feladtam volna, csak teljesen kimerültem szellemileg. Szerintem gyorsan végeztem, általában előbb a forgatást csináltam meg, mert közben a fejemben volt, hogy az adott részben minek kell történnie. Emlékszem a legelső lépés az volt, hogy megírtam az alapsztorit és a karaktereket nagyjából, másnap neki is álltam a forgatásnak és az írásnak. Nagyjából naponta egy fejezetet írtam, szóval 11 nap alatt végeztem mindennel, ha nem számítjuk bele, hogy amikor nem voltam itthon nem tudtam írni. 😀

Minden elismerésem, hogy naponta egy fejezetet írtál! Nem lehetett könnyű betartani, kitartó voltál. 🙂 Kész vázlat alapján dolgoztál, vagy írás közben találtad ki az eseményeket?
Írtam vázlatot, de időközben is sokat változtattam a történeten. A részleteket mindig változtattam, mert szerintem természetes, hogy mindenki a legjobbra törekszik, főleg egy olyan oldalnál, mint a Sims Tales. Ha eszembe jutott valami jobb, amit meg is tudtam valósítani, akkor átgondoltam az egészet, hogy az adott epizódban hogyan jutnak el A-ból B-be. Néhány napja visszaolvastam az eredeti vázlatot, és így utólag elég sokat változtattam rajta.

Tudsz példákat mondani, hogy mik voltak az eredeti elképzeléseid, mielőtt változtattál volna?
Persze. Odette eredetileg nem megy a jövőbe, Gerald pedig egy külön személyiség. Valamint még a Sims Medievalt is be akartam vonni, de az túl komplikált lett volna.

aivuejjfinterju2_orig-6489081
Mi tartott tovább: az írás vagy a forgatás? Melyik áll hozzád közelebb?
Azt hiszem az írás nehezebb volt, de jobban is szerettem. Sosem a forgatásra helyeztem a hangsúlyt, mert habár a Sims Tales-nél az illusztrálás is elég fontos, mégis inkább az írással tudom jobban kifejezni az érzelmeket. Mondjuk így utólag sajnálom, hogy nem tudtam hogyan kell pózoltatni, de a következő évadban már biztosan több hangsúlyt fogok a forgatásra fektetni. Emlékszem mindig mennyire figyeltem arra, hogy pont elkapjam a játékban a jó mozdulatokat, ezzel próbáltam ellensúlyozni, hogy nem tudok pózoltatni.

Találhatsz tippet a pózoltatáshoz az oldalon is, sok nehézséget megkönnyíthet, és talán az elképzeléseidet is jobban meg tudod valósítani a segítségükkel, de persze a megfelelő pillanat elcsípésével is jó képeket lehet készíteni. 🙂 Miért ez lett a történet címe? Voltak más ötleteid is?
Azt hiszem ez a cím illik hozzá. Habár nem több-évados sorozatot terveztem eredetileg, de így utólag ez volt a legjobb döntés. Legelőször Az Idő története címet akartam írni, de azt annyira ötlettelennek gondoltam, hogy megváltoztattam, és akkor arra gondoltam, hogy „miért is ne legyen akkor már alcíme? :D” És ez még azelőtt volt, hogy folytatást akartam mellé írni 😀 Thea szerintem belenyúlt a gondolataimba, tudod Illuminati-vezér, meg ilyenek. 😀

Néha jó dolog ötletet adni másoknak. 😀 Ha már szóba került, honnan jött az ihlet? Szoktál hallgatni zenét írás/forgatás közben, vagy inkább csendpárti vagy?
Általában ez első két-három képig hallgattam zenét, aztán leálltam, mert egy idő után nem tudtam koncentrálni. De előfordult a fordítottja is, hogy három képnyi csend után az epizód végéig Metallicát hallgattam. Szóval igenis meg nemis. Kell mindkettő nekem, mert ihletet adnak, de néha elveszi, a hangulatomtól függ.

aivuejjfinterju3_orig-9015377
Huha, ilyen stílusú zenét hallgatva nehéz lehet koncentrálni az írásra vagy a forgatásra. 😀 Nem szereted a nyugis zenét? 🙂
Szerintem ez embertől függ. Számomra az a fajta zene ad ihletet, ami megmozgat és nem hétköznapi témákról szól. A Metallica egyébként nem annyira durva. Emlékszem egyszer még Slayert is hallgattam írás közben, akkor aztán beindult a kreativitásom XD

Volt olyan eset, hogy technikai probléma miatt újra kellett forgatnod egy-egy jelenetet? Ha igen, ez többször is előfordult?
Szerencsére a gépem hasít, mint kés a vajban, szóval ilyen eset nem fordult elő. Magamat ismerve biztosan agybajt kapnék, ha ilyen előfordulna.

Szuper, ezek szerint zökkenőmentesen tudsz forgatni a jövőben. Mit csinálsz, amikor elakadsz írás vagy forgatás közben? Vársz, ameddig megszáll az ihlet, vagy mindent elkövetsz, hogy mihamarabb túljuss a válságon? Mi a módszered ilyen esetben?
Eddig talán a párbeszédeknél volt, hogy elakadtam, de az is pár perc után elmúlt. De ami késik, nem múlik. Eddig talán azért nem fordult elő, mert amikor nekikezdtem forgatni, akkor pontosan tudtam, hogy mit szeretnék csinálni. De a 2. évad során biztos vagyok benne, hogy elő fog jönni az írói blokk.

Említetted, hogy folytatódik a történet a 2. évaddal. Elhintenél az olvasóknak néhány morzsát belőle?
Hosszabb és jobban átgondolt műnek szánom, sokkal profibb alkotásnak. Már kész vagyok a vázlattal is, tudod, ha az ember unatkozik mindenre van ideje 😀 Mondjuk míg az 1. évadnak fél oldalban letudtam a történetét, a 2. évadé két egész oldal lett, szóval elég sok mindennek kell majd történnie Már a műfaj-besorolása is megvan: Fantasy, Dráma, Összeesküvéses (…khm Thea :D)

Ha már szóba került az írói blokk, melyik jelenetet volt a legnehezebb leforgatni? Melyikkel szenvedtél a legtöbbet?
Az 5. fejezet első képével annyit bajlódtam, mint mással az egész történetben nem. Hidd el jobb, ha nem részletezem 😀 Amennyit én azzal foglalkoztam, azzal kínozni lehetne. 😀

aivuejjfinterju4_orig-6585566
Még a kínvallatástól sem ered meg a nyelved, ha a fogadat húzom? Nagyon úgy tűnik le kell mondanunk az 5. fejezet részletezéséről… 😀 Hány különböző helyszínen forgattál (hány háztartás/világ stb)? Melyik volt a kedvenced?
Egyetlen egy háztartással forgattam összesen azt hiszem 10 telken. A kedvenc helyszínem a park volt, ahol John emlékei kezdődtek. Azt én építettem, és szerintem a legjobb helyszín az egész történetben.

A helyszíneket építed vagy letöltöd, esetleg az alapot letöltöd, és átalakítod saját ízlésed szerint?
Mindegyiket keverve. A börtönt letöltöttem és átalakítottam.
aivuejjfinterju5_orig-9129788
Neked melyik volt a kedvenc részed a történetben, és melyiket kedvelted a legkevésbé?
A kedvenc részem az utolsó rész volt. Azt hiszem, arra az epizódra vagyok legbüszkébb. Amit pedig legszívesebben letagadnék, az a 10. fejezet. Nagyon elkapkodtam, még úgyis, hogy többször újra írtam, de ez legalább ösztönöz és emlékeztet is arra, hogy semmit se szabad elkapkodni, szóval ennek is van egy pozitívum. Abszolút megértem, hogy senki se nyomott a szívecskére a rész alatt én se nyomtam volna.

Van bármi, amit megváltoztatnál a történetben vagy szereplőkön? Ha igen, mit?
A 10. részt mindenképpen újra írnám. Így utólag egyáltalán nem vagyok vele elégedett, de minden mást hagynék úgy, ahogy van.
aivuejjfinterju6_orig-5788508
Van olyan szereplő, aki a szívedhez nőtt? Akad olyan szereplő, akit külsőleg vagy belsőleg magadról mintáztál?
John, természetesen, hiszen rengeteg dologban megegyezünk. Viszont akin meglepődtem, az Hera. Azt hiszem, az ő karaktere van a legjobban megmagyarázva és az ő érzelmeit sikerült a legjobban leírnom. Szerintem ezért is ő lesz a 2. évad főszereplője. Úgy gondolom, hogy még bőven van benne lehetőség, lehet tovább fokozni.

Kíváncsian várom a folytatást! Mit tennél, ha találkoznál a kedvenc szereplőddel?
Azt hiszem, meghívnám egy ebédre, csak John meg ne tudja. 😀

Ha teheted, milyen világba utaznál vissza legszívesebben?
Azt hiszem a Sims 3 világa kellően érdekes, minden megvan benne, és szerintem ez teszi a játékot érdekessé.

Simnovellában még nem gondolkodtál?
Már gondolkodtam rajta, de sajnos még mindig krónikusan lusta vagyok mindenhez, főleg egy hosszú nap után. 😀 De amint lesz időm és kedvem is hozzá szerintem írok egyet.

Lassan elérkeztünk az utolsó kérdéshez. Utaltál rá a történetben, hogy a háttérben zajlik a természetfeletti háború. Erről megtudhatunk még némi információt? Esetleg a 2. évadban visszatérsz a témára? (Ha nem, akkor számíthatunk spin-off történetre?)
A fő szál mögött még nem zajlott a háború, hiszen még csak növekedett a feszültség a természetfeletti lények között. Habár ilyen spin-offon még nem gondolkozok, de a 2. évadban lehet valami „hasonlóra” számítani, mert már nekik is kitaláltam egy jó kis háttértörténetet. Nem tudom, hogy szabad-e erről beszélnem, de 3. évadot is szánok a történetnek, amiben lesz valami hasonló, ugyanis már gyakorlatilag a 3. és egyben utolsó felvonásán gondolkodok a történetnek. Spin-offra is lehet számítani, de az inkább Odette utazásáról fog szólni, ahogy megtalálja a belső békéjét és ez által új emberré válik. (Infó-morzsa: Odette-nek a trilógia végére kitaláltam egy tökéletes lezárást.)

Nocsak, már 3. évadot is tervezel írni? Először is kitartást a második évadhoz, és szurkolok a harmadik évadnak is! Köszönöm szépen, hogy veled interjúzhattam, és válaszoltál a kérdésekre. Sok türelmet kívánok a forgatáshoz! 😉
Én köszönöm 😀 Remélem hamarosan neki is állok! 🙂

Akit faggatta: Leo
az Az Idő-vonal: Út egy jobb jövő felé című történet írója és illusztrálója
Aki faggatózta: Matt