Interjú

Interjú Greg Samsával

Ruby: Kedves Greg Samsa! Először is nagyon szépen köszönöm, hogy időt szakítasz rám és az olvasókra. Aki már megfordult a Sims Addicts oldalán és esetleg a kommentekre is vetett egy pillantást, az egész biztosan találkozott már a neveddel – szóval elsőként szeretnélek megkérni, hogy áruld el nekem, honnan ered a nickneved?

Greg Samsa: Én köszönöm, hogy “itt” lehetek, még így, virtuálisan is! Hát igen, én már jó ideje követem oldalaitok és a My Sims munkásságát, sokszor és sok néven feltűntem már. A Greg Samsa név Franz Kafka egyik művéből, “Az átváltozás” című novellából származik. Ez egy kötelező olvasmány volt nekünk 12. osztályban, és sokat jelentett nekem, mivel át tudtam érezni. Kicsit alakítottam a főszereplő nevén, így lettem Gregorból Greg, majd, hogy ne higgyenek mindig mindenhol férfinak, a profiljaimat átneveztem Gregorettára (bár még így sem tudják sokan, hogy lány vagyok xD). Egyébként, az avatarom is azért lett bogár, mert a műben Gregor azzá változott.

 

R: A fent említett mű és írója tehát a jelek szerint nagy hatással voltak rád – ez azt jelenti, hogy egyszerűen csak nagyon tetszett a novella, vagy esetleg felfedeztél benne valami olyan mondanivalót, amivel máshol még nem találkoztál?

Greg Samsa: Ez azért érdekes, mert valójában, mint mű, nekem nem annyira tetszett, kissé vontatottnak találtam. Viszont, ami miatt mégis képes volt megfogni, az a benne felvetett kérdések, gondolatok. Magány, elzárkózás a többiektől, utáltság, munkaképtelenné válás, családon belüli erőszak… Ezek mind olyan dolgok, amik a való életben is előfordulnak, annak ellenére, hogy senkit sem láttunk még bogárrá válni. A novella egyszerre elvont, nehezen elképzelhető, mégis mindennapi. Egy szomorú, talán depressziós ember sötét gondolatvilága.

 

R: Hogy érzed, az írásaidban mennyire köszönnek vissza ezek a témák?

Greg Samsa: Amikor a művet olvastam, pár hónapon belül két verset is írtam annak ihletésében. Igaz, akkoriban még nem volt meg az oldalam, csupán magamnak írtam. (Később viszont, azt hiszem, feltöltöttem őket.) Ezeken kívül volt pár olyan művem, ahol még ihletforrásként használtam fel a novellát, vagy képeket emeltem át belőle. Van, aminek a hangulatán kívül semmi köze nincs Az átváltozáshoz – a verseimben igyekeztem kifejezni a saját érzéseimet, és mivel volt egy depressziós időszakom, így hangulatban vannak átfedések.

 

R: Ha már említetted a verseket, szeretném megjegyezni, hogy nagyon színes a tevékenységi köröd – nem csak novellákat és verseket írsz, de facebookos oldalt és youtube csatornát is vezetsz. Van esetleg kedvenced ezek közül, vagy mindegyikben valami mást szeretsz?

Greg Samsa: Nehéz lenne kedvencet választanom közülük. De, ha mindenképpen kellene, akkor talán a Greg Samsa műveit mondanám, mivel ott kezdtem el a nem simses tartalmak megosztását (ha nem számítjuk azt, hogy egy kis ideig Poeteztem). Ez az oldal eredetileg verses oldalként indult, a neve is “Gregor Samsa versei” volt, de aztán úgy döntöttem, kipróbálom magam más művészeti ágakban is, hogy egy kis változatosságot hozzak a saját életembe és az oldalba is. Így kezdtem el például fotózni (a Simsben és a valóságban egyaránt), rajzolgatni, és novellákat írni.

 

R: A Sims is inkább azért áll közel a szívedhez, mert szeretsz alkotni benne, vagy inkább játszani szoktál?

Greg Samsa: Régen inkább csak játszani szoktam, és tippeket keresgélni a Sims 2-höz. Aztán, ahogy megismertem a Sims Tale-ek (vagy más oldalakon SimStoryk) fogalmát, elkezdtem követni pár történetet. Aztán egyre kevesebbet játszottam, a My Simsen is főként csak a futó sztorikat követtem, a híreket kevésbé. Most pedig inkább csak fotózásra “használom” a Simset, bár időnként játszom is (például a saját kihívásomat a YouTube csatornámon).

R: A kihívásod a növénytermesztésre fókuszál – tehát élvezed a Sims kertészkedős részét, vagy inkább csak úgy érezted, ez a szegmense a játéknak hiányzik a köztudatból, és szeretted volna bemutatni az embereknek?

Greg Samsa: Valahol mind a kettő igaz. 😀 Szerettem kertészkedni, a 2. és a 3. szériában is többször elkezdtem, de sosem “maxoltam” még ki az ebben rejlő lehetőségeket. Emellett érdekelt, milyen lehet egy ilyen nehezített játék, ahol csak kőkemény (és a játékos által jól irányítható) munkával lehet pénzhez jutni.

 

R: Akkor te aztán nem riadsz vissza a kihívásoktól! És ez fokozottan igaz lehet, hiszen már több Sims Tale-t is köszönhet neked a simmer közösség. Mit gondolsz, az illusztráláson kívül van különbség egy Sims Tale és egy egyszerű történet között?

Greg Samsa: Szerintem nem igazán. Esetleg az – bár ez megint az illusztráláshoz kapcsolódik –, hogy az ember, ha simnovellát akar írni, igyekszik olyan történetet kigondolni, amit jól lehet ábrázolni. Simnovella és Sims Tale esetén érdemes olyan sztoriban gondolkodni, amiben emberek vagy állatok a karakterek, és tartalmaz aktív cselekedeteket és/vagy párbeszédet. Például, a Levélhullás című novellámat nem tudnám elképzelni Simnovellaként, mert nem nagyon vannak “szereplői” és “cselekménye”, inkább régi érzések emlékének a leírása egy bioszos képben. A Fehér Sikoly esetében elgondolkoztam a megsimsetítésen, de féltem, hogy nem túl mozgalmas, és talán az illusztrálás sem sikerülne elég kifejezőre, félelmetesre, és így elvesztené a hatását.

 

R: Azt gondolom, hogy nem csak tökéletesen megfogalmaztad a különbséget a két műfaj között, hanem egyúttal nagyszerű tippet adtál azoknak, akik szemeznek a Sims Tale-ekkel vagy épp Simnovellákkal. Elárulod nekem, hogy mostanában min dolgozol? Vagy esetleg azt, hogy van-e olyan ötleted, aminek a megírását már tervezed egy ideje?

Greg Samsa: Jelenleg nem dolgozom semmilyen nagyobb szabású művön. Tale-ötletem lenne egy-kettő, amik már évek óta várnak, de egyik mű esetében sem igazán látom, mit is szeretnék belőlük kihozni. 😞 Simnovellát is szeretnék még mindenképpen beküldeni, csak ahhoz meg semmi ihletem, amiből ki lehetne hozni egy rövidebb sztorit.

 

R: Nos, igen, az ihlet az, ami szárnyakat adhat az írónak, de meg is kötheti a kezét. Viszont amikor írsz, van valami célod a történeteiddel, verseiddel? Szórakoztatnál, átadnál valamit az olvasóidnak, esetleg szükséged van arra, hogy kiírj magadból valamit?

Greg Samsa: Általában csak annyi a célom, hogy kifejezzem, leírjam az érzéseimet, szórakoztatva vele magamat is, illetve az, hogy megmutassak magamból valamit a világnak, azoknak az embereknek, akiket esetleg érdekelnek a műveim. Néha még az is felmerül, hogy megjárassam az olvasó agyát, ez szült korábban egy-két furcsa verset és novellát.

 

R: Ami furcsa, az nem automatikusan rossz! 😀 Esetenként elgondolkodtató, máskor vicces. De ha már… van egy viccoldalad is a Facebookon. Ezt vezetni is kihívás számodra, vagy természetesen jönnek a poénok?

Greg Samsa: Általában az élet szüli őket. A legtöbb poszt azon az oldalon inkább mém, melyekkel egy-egy valós helyzetre vagy érzésre próbálok humorosan reflektálni, de igyekszem saját, vicces képeket és történeteket is megosztani.

 

R: Én azt tapasztalom, hogy a legjobb sztorikat mindig az élet írja, szóval te jó nyomon vagy, ha innen merítesz! 😉 Nagyon szépen köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre, és sok sikert kívánok neked a továbbiakhoz! Mindannyian szeretettel várjuk, mivel rukkolsz elő legközelebb.

 

Ha érdekel Greg Samsa munkássága, mindenképpen nézz be hozzá a Greg Samsa művei oldalon, a Gregorián viccek, mémek oldalon vagy a Youtube csatornáján!

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Gregoretta
6 évvel ezelőtt

<3

Bellatrixy
6 évvel ezelőtt

Nagyon érdekesre sikeredett szerintem az interjú, nagyon köszönjük! ^^