Interjú

Interjú Evelinnel

A szülinapi posztunkban már említettük, hogy szeretnénk egy kicsit közelebb hozni hozzátok az új szerkesztőinket, így hát elhatároztuk, hogy a tettek mezejére lépünk.

Evelinnek köszönhetjük sok kihívás magyar fordítását, hozott már nekünk izgalmas több teóriát és egy szuper játéktesztet is. Ezúttal egy interjúra sikerült elcsípnünk őt, amelyben a Simsszel való kapcsolatáról és a szerkesztői céljairól is faggattuk őt.

 

Elmesélnéd, mikor és hogyan találkoztál először a Sims játékokkal?

Evelin: Legelső találkozásom valamikor a 2000-es évek végén történt, unokatestvérem mutatta meg nekem a Sims 2-t. Végül a 9. születésnapomra kaptam meg szüleimtől a The Sims 1 Deluxe Editiont, az volt az első saját játékom.

Elsőre megtetszett a játék, vagy már csak akkor szeretted meg igazán, amikor saját példányod is volt belőle?

Evelin: Emlékeim szerint már első megszerettem. Mindig is olyan gyerek voltam, aki szeretett szerepjátékozni, különböző dolgokat eljátszani, így a Sims tökéletes volt számomra. Nagyon élveztem, hogy különböző történeteket hoztunk létre. Amikor végre meglett a saját játékom, amit kedvem szerint irányíthattam, már nem volt megállás.

Ezek szerint az fogott meg benne leginkább, hogy történeteket tudtál alakítani játék közben?

Evelin: Igen, mindenképpen. Mióta csak megtanultam olvasni, sokat olvasok a szabadidőmben, már gyerekként is így volt, amikor a Simsszel elkezdtem játszani. Úgy éreztem, hogy ezzel a saját történeteimet tudom megalkotni, csak másképp.

Azt már említetted, hogy az első két generációt volt lehetőséged kipróbálni. Játszottál a többivel is? Van kedvenc szériád?

Evelin: Igen, szerencsére mindegyik szériával játszottam. A Sims 3 volt az első igazán emlékezetes játékom, már voltak kiegészítőim, plusz mivel kicsit idősebb is voltam, máshogy játszottam, próbáltam minél előrébb jutni a karrierekben, jártasságokat fejleszteni stb. A Sims 4 pedig a kedvencem lett, egyértelműen arról van a legtöbb emlékem, valamint az internetet is tudom használni inspirációnak, ha kezdem megunni a játékot.

A játék melyik részét élvezed leginkább mostanában?

Evelin: Továbbra is magát a játékot. Sajnos a szépérzék nem az erősségem, nem szeretek apró dolgokkal szöszmötölni, így a simek készítését és a házépítést sem élveztem sosem igazán. Az előbbi esetében sokszor előre elkészített kinézeteket használok, az utóbbinál pedig mindig előre felépített házakban játszom, csak néha átalakítom a belső dekorációt, berendezést. Azonban a játék továbbra is mindig élvezetes.

Ha már szóba került az esztétika, muszáj megkérdeznem: CC-ket, egyedi tartalmakat egyébként használsz?

Evelin: Nem, mivel nem igazán szentelek sok figyelmet a simjeim vagy éppen a lakhelyük kinézetére, sosem vágytam rá, hogy egyedi tartalmakat használjak. Egy-két modot kipróbáltam játék szempontjából, de jelenleg nem használok egyet sem.

Akkor viszont nyergeljünk is át egy játékmenettel kapcsolatos témára! Van kedvenc kiegészítőd?

Evelin: Talán a Seasons a kedvencem. Az időjárás változása és az ünnepek szerintem annyira fontosak egy életszimulációs játékban, hogy már el sem tudnám képzelni nélkülük a játékot. A Discover University pedig szorosan a nyomában van, pont egyetemista voltam, amikor kijött, nagyon örültem, hogy még valósághűbbé vált számomra a játék.

Ezek szerint jobban szereted azokat a csomagokat, amelyek reálisabbá teszik a simjeink életét?

Evelin: Igen, egyértelműen. Nem vagyok teljesen a vámpírok és a varázslók ellen, mindegyikkel játszottam, amikor megjelentek, ahogyan valószínűleg a vérfarkasokkal is játszani fogok, de nagyon ritkán jut eszembe, hogy én most annyira szeretnék egy vámpírt a családomba.

És van olyan játékmenet, alapszituáció, amihez szeretsz visszatérni egy új játék megnyitásakor?

Evelin: Nagyon szeretem a legacy kihívásokat. Már akkor is úgy játszottam, amikor fogalmam sem volt róla, hogy ez a kihívás létezik. Szerettem sokáig ugyanazzal a családdal játszani, mindenben – az iskolában, karrierben, jártasságokban – a maximumot kihozni. Jelenleg próbálok minél több új dolgot kipróbálni, hogy ne legyen mindegyik sim és család egyforma, így szeretnék egy karrieralapú legacy kihívást is elkezdeni. De ez csak egy nagyon kezdetleges terv.

És próbálkoztál más jellegű kihívásokkal is?

Evelin: Egyszer megpróbáltam egy 100 Baby kihívást, de elég nehéz fent tartani a figyelmem, így sajnos hamar abbahagytam, kicsit monoton lett. Ezen kívül nem igazán próbálkoztam kifejezetten kihívásokkal, mindig úgy játszottam és játszom, ahogy jönnek az ötleteim egy új történethez

És vissza tudsz emlékezni arra, mi a legnagyobb őrültség, amit valaha csináltál a Simsben?

Evelin: Kicsit morbid, de még általános iskolás koromban egy barátommal megcsináltuk pár osztálytársamat a játékban, akiket kifejezetten nem kedveltünk, aztán különböző módokon véget vetettünk életüknek… Védelmünkre szóljon, nem hagytuk őket sokáig szenvedni! (Esküszöm, hogy a való életben mind életben vannak a mai napig.)

Akkor azért talán jobb, ha nem bosszantunk fel nagyon! Viszont végül is a történetmesélésnek is része az elmúlás… És mivel te szeretsz sztorikat megálmodni, adja magát a kérdés: próbálkoztál már írással?

Evelin: Igen, próbálkoztam. Még középiskolában írtunk együtt egy barátnőmmel: mind a ketten szeretjük az irodalmat, elég hasonló az ízlésünk a műfajok terén, így valahogy kilyukadtunk arra, hogy szeretnénk írni, és talán könnyebb együtt csinálni egy partnerrel, mint egyedül, főleg a kezdetekben, és főleg úgy, hogy ismerjük egymást. Sajnos ezt két év után abba kellett hagynunk iskolai és magánéleti teendők miatt. Utána próbálkoztam pár történettel néhányszor, de valahogy sosem volt igazán motivációm. Ezért lyukadtam ki nagyjából két éve a szerepjátékozásnál, ami egyfajta kollaboratív írás, ezt a mai napig űzöm.

Hűha! Ezt azért talán érdemes lenne próbálgatni a jövőben is. És mondd csak, cikket írtál már korábban?

Evelin: Sajnos még nem, de a terveim között szerepel. Az oldal előtt nem volt lehetőségem cikket írni, így ez eddig kimaradt, mostanában pedig nem volt igazán időm, valamint a képességeimben sem vagyok még elég magabiztos. Viszont, ha még tudok fejlődni és találok egy megfelelő témát, mindenképpen szeretném kipróbálni magam benne.

Ahhoz, hogy valaki jó szerkesztő legyen, alapvetően arra van szükség, hogy az ember szeressen írni és játszani is. Amikor jelentkeztél szerkesztőnek, mi motivált?

Evelin: Amikor megtaláltam az oldalt, örültem, hogy van egy közösség, ahova az ember fordulhat, ha kérdése van. Anno nagyon sokat jártam fel a MySimsre, mivel akkoriban még nem beszéltem angolul, így jó volt, hogy van egy magyar forrás is. Szerettem volna én is segíteni az olyanoknak, mint amilyen én voltam. Emellett jelenleg nyelvszakos egyetemista vagyok fordító specializációval, ezért úgy gondoltam, hogy magában a nyelvtanulásban és úgy összességében a munka világában is hasznos tapasztalatokat szerezhetnék.

Ó, és a közösség jól is jár veled, hiszen több kihívás magyar fordítását köszönhetjük már neked. Élvezed a fordítást? Szívesen kipróbálnád magad más cikktípusban is?

Evelin: Igen, nagyon élvezem. Szeretek vele bíbelődni, elgondolkozni, hogy hogyan tudnék bizonyos mondatokat, kifejezéseket minél szebben lefordítani magyarra. Más cikktípus is érdekelne, ha úgy hozza az időm, szívesen bele vágnék valami hosszabba, remélem, lesz is rá lehetőségem.

Lehetőség mindig lesz, ez egészen biztos! Eleve a Sims maga is lehetőségek egész tárházát hordozza. Te mire számítasz a jövőben a játéktól?

Evelin: Sok kitre. 😃 Viccet félretéve, szerintem még jó pár évig marad a Sims 4, én nem számítok Sims 5-re még 4-5 évig, bár egyelőre élvezem ezt a szériát, így annyira nem bánom. Tetszik a tendencia, hogy egyre több ingyen tartalmat adnak, ha az ember rendelkezik az alapjátékkal, ezt szerintem mindenképpen viszik majd tovább, nem fognak vele leállni. Ha egyéni preferenciáról van szó, én nagyon örülnék több lakásnak, és ha nem csak bizonyos világokban lehetne lakásokban élni, hanem bárhol. Ezek mellett én természetesen minél több reális elemnek örülnék, például, ha az életstílusokat vagy a sentimenteket bővítenék.

Reméljük, a játékfejlesztők is egyetértenek majd ezzel! Van valami, amit még szívesen hozzátennél ehhez a beszélgetéshez?

Evelin: Nem igazán, csak szeretném megköszönni a lehetőséget az interjúhoz, igazán élveztem 🙂

Én is köszönöm, hogy időt szakítottál rám és az olvasókra! 🙂

Főállású történetíró és profi fordító, mellékesen szárnybontogató youtuber. A Sims szériákon átívelő rejtélyek szakértője. Lelkes játéktesztelő, tudósító, lektor és Sims 4 játékos.