Interjú

Interjú Ettivel az írásról

1. Hogyan kezdődik el nálad egy történet készítése? (Honnan jön az alapötlet, hogyan kezdődik el a kivitelezés?)
Mivel engem sajnos nem túl gyakran csap meg az ihlet szele, igen ritkán jutnak eszembe ötletek. A “Más, mint a többi” esetében mindez úgy történt, hogy rábukkantam annó két éve a MySimsre, megtaláltam a Sims Tales menüt, és én is kedvet kaptam hozzá, mint ahogyan oly sokan. Beugrott egy lehetséges cím, amin aztán egyik este el is töprengtem, és megszületett a történetem alapja. Innentől kezdve fellelkesültem, és hozzáfogtam a forgatókönyv elkészítéséhez. Ezután mi más jöhetne, mint az illusztrálás, előtte viszont megalkottam a szereplőket, felépítettem a helyszíneket, és a megírt részösszefoglalók alapján elkészítettem a képeket, majd pedig megírtam a szöveget. Én így kezdtem el…

2. Milyen közel áll hozzád a főszereplőd/főszereplőid? Mi alapján határozod meg a tulajdonságait?
A 14 éves Cleót mindenképpen közelebb érzem magamhoz, mint a 12 éveset, és talán nem kell megmagyaráznom, miért. Igyekszem beleképzelni magam az ő helyzetébe, és az alapján kigondolni, mire hogyan reagálhat. Míg az első évadban gyermeki tulajdonságokkal ruháztam fel őt (naiv, érzelmes, lobbanékony, szemtelen ), addig a második évadban már egészen más, felnőttesebb oldalát szeretném megmutatni.

3. Mennyire fontos Neked az illusztrálás?
Mivel Sims Tale-ről van szó, azt mondom, hogy ugyanolyan lényegesek a képek, mint maga a megfogalmazás. Ha tale-t írunk, könnyebb dolgunk van, mintha egy regénybe, novellába fognánk bele, hiszen a képek megspórolnak nekünk jó pár leíró részt : hogy néznek ki a szereplők, hogy néz ki a ház, milyen a táj, milyen ruhát vett fel éppen az adott illető stb. Emellett azért is fontosak (és most egy korábbi megjegyzésemet idézem) mert nem csak a történettel lehet érzelmekről mesélni, hanem a képekkel is. Ha esetleg a szövegben nem fektettél kellő hangsúlyt arra, hogy pl. X ilyen meg olyan szomorú emiatt, akkor gyakorlatilag az illusztráció ezt a hiányosságot kellően tudja kompenzálni.

4. A hosszú bevezetést, vagy a dolgok közepébe vágó kezdést támogatod?
Igazából nekem az in medias res kezdés tetszik a legjobban, de azon belül is konkrétan az, hogy már az elején meglep valami a történetben, és utána következik egy pár nyugisabb epizód, amikor van időnk megismerni a szereplőket, a helyzetüket, de mindeközben foglalkoztat minket az az apróság, amit az elején olvastunk. Nem tudom, mennyire érthető. A hosszú bevezetéssel mindössze annyi a bajom, hogy kockázatos. Jól is és rosszul is meg lehet írni. Ha csak húzza-nyúzza az író, egyszer el fog fogyni az olvasó türelme, és abbahagyja az egészet. Meg kell találni az adott történethez illő kezdést.

5. Szeretem, ha egy tale címe… ötletes és úgy összefoglalja a tale lényegét, miközben nem árul el semmi fontosat. Mostanában nagyon rákattantam a szimbolikus értelmű címekre, így nálam jelenleg azok a nyerők. (pl. “Egy angyal bakancsban”)

6. Számomra fontos/a képek minősége, mert… ez is az egyik szempont, amit általában nézek egy tale értékelésénél. Nem tudom Trara, hogy konkrétan a minőség alatt, mit értesz, de én nem csak azt, hogy éles a kép, nem lapátkezűek a simek stb., hanem én a “minőség” szót az illusztrálásra is szoktam használni. A Sims Tales azért Sims Tales, mert a Sims valamelyik játékának segítségével illusztráljuk a történetet, és szerintem nagyon fontos ez esetben az, miként készítjük el a képet. Valahogy nagyobb örömmel vetem bele magam annak a tale-nek az olvasásába, amelyhez megfelelő az illusztrálás.

7. Nekem sok idő kell egy rész elkészítéséhez, mert… a sablonszöveg szerint – ami igaz – jó munkához idő kell. A másik ok, amiért lassan haladok, hogy nincs igazán időm, néha pedig erőm sem, hogy elkezdjem. Ha pedig mégis megjön a kedvem, akkor elég sokáig el tudok szöszölni a szöveggel, és a forgatással is jócskán elmegy az időm, pláne, hogy most már egyre több pózdoboz segítségét veszem igénybe.

8. Nem szeretem, ha egy történetben… sokáig semmi érdemleges nem történik, unalmas, egyhangú és sablonos.

9. Általában a Sims 2-vel készült sztorik tetszenek jobban, mert… a Sims 2-es simek és maga a játék grafikája nekem jobban tetszik.

10.  Akció vagy fantasy?
Akció.

11. Mit csinálnál, ha lenne egy olyan sztorid, aminek csak a vége csattanós, és jó, az eleje meg nagyon unalmas?
Néhány plusz ötlettel feldobnám az unalmas részeket, vagy a csattanós részt ültetném át más, izgalmasabb sztoriba.

12. Hol játszódik a taled? Miért az a szomszédság neve? (kötött valami hozzá, vagy csak úgy?) 
Liliomvölgyben. (Saját, egyedi szomszédság, amit a tale kedvéért hoztam létre.) Fogalmam sincs, miért ezt a nevet adtam ennek, tetszett a völgy szó, és már csak egy virágnevet kellett hozzá kapcsolnom. Nekem tetszik, mert olyan megnyugtató. Ez a város név azt sugallja, itt semmi rossz nem történhet.

13. Mi a taled legfontosabb, megalapozó helyszíne?
A Richwood ház az első és a második évad fontos helyszíne, de majd elég hamar búcsút kell vennünk tőle, mert aztán egy másik ház lesz a fő helyszín, ahol már nem mindennapi események zajlanak majd.

14. Mi a taled legfontosabb, megalapozó része?
Az első rész szerintem az egész sztori alapja, innen indul ki a történet, megismerjük a szereplőket, a helyzetet.

15. Ki a kedvenc szereplőd a saját taledből, és miért?
Ez az a kérdés, amire egyszerűen nem tudok felelni, mert én elég sok mindenkit kedvelek. A szereplők a mi gyerekeink, így egyformán szeretjük őket szerintem, bár megint ki kell hangsúlyoznom, hogy Randolph-ot én nem igazán bírom… A főszereplő különleges helyet foglal el a szívünkben, így Cleót mindenképp odasorolnám, főleg tiniként imádom nagyon, de ott van Elena is, aki annak ellenére, hogy gonosz, hozzám nőtt nagyon. Nocsak, akkor mégis tudok felelni a kérdésre? Ők a legkedvesebb szereplőim, de ha csak egyet lehet választani, akkor természetesen Cleót mondanám.

15 +1. Honnan veszel ihletet egy talehoz? (ha lehet, ne az „agyamból” legyen a válsz…)
Ha jól emlékszem, nekem egy álmomból jött ez az őrült ötlet. Csak annyit tudtam, hogy legyen a címe “Más, mint a többi”, aztán meg elkezdtem agyalni, hogy ki legyen a szereplő, és miért legyen ő más, mint a többi. Szerintem sok ötletet merítettem a Harry Potterből és különböző sorozatokból.

Évek: 2009, 2010, 2011.