Interjú

Interjú Ashoka1994-gyel az írásról

1. Melyiket szereted jobban: ha egy tale elején kép van, vagy ha videó (esetleg ha nincs előtte semmi)?
Ha van kép vagy video, mindegy melyik! Ha nincs semmi az egy kicsit igénytelen szerintem.

2. Mit gondolsz arról, ha egy történet végén meghal a főszereplő?
Az csak erősebbé teszi a történetet. Szomorú, igaz, de egy jó történeten lehet sírni és nevetni is. Ha a történet többi része vidám, vagy vannak vidámabb részek, teljesen oké. Pár éve néztem egy sims2-s sorozatot a youtube-on, amelynek a végén meghalt a főszereplő. Sokat sírtam utána, de hát szerintem hülyeség lenne csak azért utálni egy amúgy jó történetet, mert meghalt valaki. A katarzis amúgy egy nagy érzés, ami megszólítja az embereket.

3. Képes lennél megölni a főhősödet?
A fent felsorolt dolgok miatt igen!!!

4. Ti mennyire szoktatok azon izgulni, hogy a főhős egyik cselekedete nagyon unszimpatikussá teszi őt az olvasók szemében?
Úgy néha szoktam, de nem kifejezetten, inkább csak Sim tale írói karrierem elején csináltam ebből ügyet. Azóta rájöttem, hogy az ilyenféle cselekedetek csak erősíthetik a történetet, mellesleg szeretem néha sokkolni az embereket. Ha a főszereplőm valami szörnyűséget művel, az tökéletesen jó erre. (És van egy főszereplőm, aki hatalmas szörnyűséget követett el, lehet érte utálni, vagy ennek ellenére is szeretni, gondolom mindenkinek más az álláspontja.)

5. Tapasztaltatok-e, (és ha igen, milyen gyakran) holtpontot írás közben, amikor úgy éreztétek, nem bírjátok tovább, nincs ihlet, etc? Ha igen, hogyan lendültök túl rajta?

Van ilyen, és általában nagyon idegesít. Ilyenkor néhány napig/hétig nem írok, és várom, hogy jöjjön valami ihlet, ami ha egyszer jön, akkor tömegesen jön, néha szinte saját magát írja a történet. Vagy néha jó ötlet készíteni egy listát olyan dolgokból, amik ne következzenek, hátha eszembe jut az is, aminek most történnie kell.

6. Volt már úgy hogy valaki/valami olyan tanácsot/ihletet adott, amitől más irányba vitted a sztorit mint eredetileg tervezted?
Ú, rengetegszer! Szinte bármilyen apró esemény megihlethet olyan módon, hogy teljesen más irányba terelődik a történet. Az Sz:VR-nek se akartam kezdetektől fogva második évadot, csak volt egy film, ami a fejembe ültetett egy aprócska gondolatcsírácskát, amit utána kibővítettem.

7. Ha valaki egy befejezett tale-d (egy vagy több karakterének/családjának a) történetét folytatni szeretné, engedélyeznéd?
Természetesen! Jó, másoknak ez nem ennyire természetes, és ahogy néztem, sokaknak szóba se jöhet az ötlet, de én támogató vagyok. Én magam is szeretek fanfiction-öket írni különböző dolgokhoz, és néha olvasgatom mások fanfiction-jeit, amik mondjuk gyakran igencsak furák. Minden esetre igencsak megtisztelőnek érezném, ha valaki az én egyik művemhez írna fanfictiont, támogatnám az ötletet, és szívesen is olvasnám.

8. Ha időre kell befejezned valamilyen történetet, akkor általában szokott lenni ihlet, vagy csak magadra erőszakolod az írást?
Az igazat megvallva, nem szeretem a határidőket. Attól minden olyan erőltetett lesz, ami pedig a minőség rovására megy.

9. Mennyi volt a leghosszabb idő amit építkezésbe fektettetek?

Nem tudom. Többnyire nem magam építem a helyszíneimet, mert ha igen, szinte törvényszerű, hogy katasztrofálisra sikerüljenek.

10. Összeszedettebb lesz egy tale ha először megírjuk és csak utána forgatjuk vagy mindegy a sorrend?

Szerintem feltétlenül kell legalább egy vázlatot készíteni a fotózás után, vagy legalább megírni egy-két részt, de velem azért előfordul néha, hogy forgatás közben jutnak eszembe jó ötletek, amik kedvéért hozhatok kisebb-nagyobb változtatásokat a forgatókönyvben. Érdemes persze szerintem az írás megkezdése előtt készíteni pár semmitmondó, a történetben végül nem szereplő képet, hogy “megismerhesd” közben a helyszíneket és a szereplőket, de tényleges képeket tényleg csak akkor kellene, ha már van hova illeszteni őket!

11. Milyen részletesen dolgozzátok ki a történetet és a hátterét még az írás megkezdése előtt? Mennyire mélyültök el a karakteralkotásban, megtervezitek-e a történet minden apró részletét, vagy mindez csak az írás/forgatás során jön elő?

Bár vannak jelentéktelen mellékszereplők is, a főbb szereplők esetében szeretem kigondolni a háttérsztorijukat. Bár nem mindig írom bele a történetben, megvannak mindenkinek a diákkori csínjai, első szerelmei, részeg kalandjai. Ebből van, amit megemlítek, de van, amit csak a magam szórakoztatására gondolok hozzá. Persze, nem gondolok ki rögtön mindent már a történet megkezdésekor, vannak dolgok, amiket közben találok ki, a környezetem hatására.

12. Nektek milyen időközönként jönnek újabb és újabb ötletek egy (vagy több) tale elkészítéséhez?

Állandóan! Tényleg van jelenleg is több megvalósítatlan ötlet a fejemben vagy kis céduláimon. Jelenleg két tale-en is dolgozok. Az egyikről már tudtok igaziból, és abban egész jól is állok. A másiknál a történet és pár kép van meg, annál viszont szerintem még nem jött el a nagy bejelentések ideje, hiszen egy embernek egyszerre csak egy története futhat. Bár a végén még lehet, hogy miattam találnak ki egy limitet arra, hogy maximálisan hány történet lehet. XD (Mondjuk nyáron már el fogom kezdeni a szakdolgozatom írását, úgyhogy onnantól nem hinném, hogy lesz időm bármilyen történetre is, de ötleteim mindig lesznek. Mondjuk érdekes, hogy egy időben nagyon ráértem volna, de akkor semmi ötletem nem volt.)