Interjú

Interjú a 2015-ös Simnovellaíró pályázat résztvevőivel

 Romena – Felelsz vagy mersz?
6198584_orig-9834309
1. Műfaj tekintetében nagyon színes volt az idei pályázatunk. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a feladatkiírásunkból egy horror témájú novellát is ki lehet hozni. Közel áll hozzád ez a műfaj?
Nagyon szeretem a horrort, szívesen nézek ilyen témájú filmeket, vagy olvasok könyveket, de korábban sosem gondoltam, hogy ilyen témában fogok írni. Leginkább azért, mert nem vagyok benne biztos, hogy amit írtam, az tényleg jó-e, és sikerült-e megteremteni azt a hangulatot és légkört, ami egy horrorhoz szükséges. Amikor megláttam a pályázat kiírását sokat gondolkodtam rajta, majd eszembe jutott ez az ötlet, és már sehogy sem sikerült kiverni a fejemből.  Azonban nem hiszem, hogy a jövőben fogok ebben a témában alkotni.

2. Mennyire ihlette meg az alapötletet saját élmény? Átéltél már hasonlót, mint a főszereplőd?
A valóságban még sosem jártam kísértetházban, pedig egyszer nagyon szeretnék. (Sajnos) több szereplőt is valós személyekről mintáztam, és ebben a történetben Bonnie nagyon hasonlít rám, és több párhuzamot is lehet vonni a valósággal.

3. Sokak arcára mosolyt csalt Bonnie Walker felbukkanása, aki a „Tükörkép” című tale-edből lehet ismerős az olvasók számára. Miért pont őrá esett a választás?
Amikor elkezdtem kidolgozni a cselekményt, még egyáltalán nem terveztem, hogy Bonnie lesz a főszereplő. Már nem is igazán emlékszem honnan is jött az ötlet, egyszer csak szimplán beugrott: “Miért ne szólhatna róla!?”
Az elején elvetettem az ötletet, de aztán mégis mellette maradtam.


Dani – A túlélés kulcsa
6902000_orig-1358100
1. A 8 zsűri egytől-egyig maximális pontszámot adott az illusztrálásodra, tökéletesen bemutattad, milyen is lehet Sims 3-ban egy poszt-apokaliptikus világ. Romba dőlt épületek, összeomlott híd, bedeszkázott ablakú ház. Sok munkád volt az illusztrálással?
A pályázatra fordított idő döntő részét az illusztrálással töltöttem. Régóta kinéztem magamnak a zombikat, mivel a játékban lévő animációik szerintem fantasztikusan sikerültek. Kíváncsi voltam, a dinamikus mozgásukat meg tudom-e ragadni állóképeken is. A legnagyobb nehézség az összehangolásban volt, mert a hétköznapi jelenetekhez képest ezek sokkal speciálisabb mozgásokból álltak. A másik kihívást a bejárhatatlan terepen való forgatás, és ugyanitt a világítás megoldása volt. Szóval ha lehet így mondani, “szakmailag” fejlődtem kicsit.

 2. Mazsolát és tulajdonképpen minket is foglalkoztat végül is a kérdés, szóval feltesszük. Mi történt a novella vége után? Te hogy képzeled el a folytatást? 
Szeretem azokat a csattanókat, melyek elgondolkoztatnak kicsit. Hogy pontosan mi is történhet ezután, milyen hatással van mindez a helyzetre. Ez volt a fő koncepcióm, és szerintem sikerült is megvalósítanom. Izgatottan gondolok bele, hogy a kitaszított helyzetébe szinte beletörődött lány hogyan veszi át a vezető szerepet, hogy alakul a visszavezető útja, esetleg közben találkozik-e újabb veszéllyel. Továbbá hogy a többiekkel való kapcsolatán milyen változás várható. Viszont én a novellámat egy másik sorsfordulat köré építettem, így a következményeket az olvasó fantáziájára bíztam.

3. Az utolsó rejtély óta ez az első önálló simses alkotásod. Számíthatunk még tőled valamire a közeljövőben? Esetleg egy hosszabb krimire ismét?
Örökös dilemma ez nálam. A forgatás és a történet alakítása nagyon izgat, viszont nem tudom, hogy a kidolgozásban mennyire lennék sikeres. Sok más téma is érdekel, de a krimi az, amit szerintem a legjobban élveznék. Szóval ha lesz hosszabb alkotásom, az valószínűleg krimi lesz.


Anna Orsolya – Az hős Jakabról szóló legenda
7479474_orig-9429134
1. Gábor3 mellett, Te vagy a másik pályázónk, aki tavaly is, és idén indult a versenyen. A két feladatkiírásunk közül, melyiket érezted könnyebbnek, melyikhez érkezett meg előbb az ihlet?
Nekem az idei könnyebben ment, úgy érzem. A tavalyi téma ugyan nagyon tetszett, mégis alig volt ötletem a nap kitöltéséhez, ezért lett erőltetett. Az ideihez az első gondolatom az volt, hogy valaki nehezen tud beilleszkedni az iskolában, de nem volt kedvem erről a témáról írni. Sokat játszottam a Medievallel az utóbbi időben – az egyik kedvenc Sims játékom -, és a játék hangulata, küldetései, csodás tájai, valamint Nita90 Ezüst krónikák című tale-je miatt viszonylag könnyen ihletet kaptam a kezdőponthoz és a végponthoz, de a részletek az utolsó pillanatokra alakultak ki.

2. Különleges és ötletes lett a novellád a régies nyelvezet miatt. Mennyire volt nehéz így írni, egyáltalán hogy kezdtél hozzá? Először rendesen, „mai magyar szöveggel” megírtad, aztán „fordítottad át”, vagy eleve így kezdtél neki?
Már nem vagyok benne biztos, de azt hiszem, már így kezdtem neki legelőször is. Van régi Károli-Bibliám, és nagyon megtetszett a régi nyelv gazdagsága, amit Zakeus történetében fedeztem fel, egy ilyesmi mondatrészben: “arra vala elmenendő”. Ezt még nagyon régen olvastam, de megfogott, és, amikor kitaláltam, hogy középkorban játszódó novellát írok, eldöntöttem, hogy a nyelvezetben is megpróbálok igazodni hozzá. Utána kellett ehhez néznem dolgoknak, és egyes helyeken elég nehéz volt kitalálni, melyik múlt időt használjam. Volt, amikor a mostani egyetlen múlt időt írtam bele a szövegbe, és nem győztem javítani. A másik nehézséget pedig a névelők jelentették, mert mássalhangzóval kezdődő szavak előtt mindig “a”- t akartam írni “az” helyett.

3. Az eddig megjelent novelláidat Sims 2-vel forgattad le, abban vagy inkább járatosabb. Mennyire volt nehéz, avagy könnyebb a Medievallal dolgozni?
– Számomra sokkal nehezebb volt Medievallel forgatni, mert kevesebb lehetőség van a kameramozgatásra. Egyes képekről voltak olyan elképzeléseim, amiket nem sikerült megvalósítanom. Sok letölthető középkori tárgy és Medievalből átkonvertált egyedi tartalom van a Sims 2- höz is, de valamiért mégsem tudtam volna elképzelni, hogy ne Medievallel készítsem a képeket.


Gábor3 – Egy komoly döntés
5154784_orig-5677319
1. Anna Orsolyához hasonlóan, Te is újfent indultál az idei Simnovellaíró pályázatunkon. Tőled is muszáj megkérdeznünk, hogy a két feladatkiírás közül, melyik tetszett leginkább, illetve hogy érzed, melyik novellád sikerült a legjobban?
Mindegyik kiírás egyformán tetszett, ebben nem tudnék dönteni.
Az előzőt úgy írtam, hogy szerettem volna minél jobb, teltebb, izgalmasabb, drámaibb sztorit írni, de emiatt a “sok minden egy részbe nyomás” végül negatívként sült el, mert nem volt idő, hogy minden kellően kibontakozzon. A mostaninál viszont csak eszembe jutott egy egyszerű ötlet és kedvem támadt megcsinálni. Negatív lett a zsűrinél a brutalitás, az üzenet és rossz befejezés. Az üzenete egyáltalán nem az, hogy a kegyetlenkedéssel elérheted, amit akarsz, csupán azt szerettem volna kihangsúlyozni, hogy az életben sem fejeződik be minden boldogan, sikeresen. Az, hogy a hős nem állt ki magáért a végén, pedig szerintem egyáltalán nem rossz dolog. Úgy értem, hogy rengeteg műben a végén hasonló szituációkor sokszor a jót válassza a hős. Viszont nem mindenki lehet erős, magabiztos, stabil. A történetben a kutya a gyengébb jellemet képviseli, aki ezáltal behódolt a rossznak. Mivel állatok játszanak a történetben, ezért is ilyen brutális. Embereknél ez a gyilkolászás felháborító lenne, de állatoknál teljesen más a norma, ők máshogy ítélkeznek, főleg a vadonélők. Az oroszlánoknál is a hím körül vannak a nőstények, s ha új hím kerül “trónra”, az előző vezérnek fiú gyermekeit megöli. Persze itt nem oroszlánok voltak, de hasonló volt a helyzet, illetve a játék keretein belül kellett mozognom. Az, hogy melyik tetszik nem tudom, mert teljesen más a két történet. Az elsőnél törekedtem a minél minőségibb alkotásra, míg ez csak egy ötlet, egy gondolat volt, amit megalkottam.

2. Mindannyiunkat meglepett és fellelkesített, hogy kutyákat választottál a történeted szereplőinek. Honnan jött az ötlet, és miért rájuk esett a választásod?
Alapból állatokkal szerettem volna. Az, hogy miért, részben már le is írtam az első válaszban. A brutalitás az állatoknál jóval megengedettebb és gyakoribb, itt pedig vadállatokról beszélünk. Embereknél ez felháborító lett volna. Persze emberi szemmel így is borzalmas dolog ez a sok erőszak, ami a történetben volt, de ha túltekintünk a megszokott normáinkon, az állatok szemével ez egészen más lehet. Kutya pedig azért lett, mert lóval nem szerettem volna, nekik ez a vadság szerintem nem állt volna jól, ahogy a macskánál sem. Több állat meg minőségien nem igazán van, így is sajnáltam, hogy nem tudtam rendes vadkutyát készíteni, mert még külsőre talán, de a játékban csak ilyen pici kiskutyákat enged kreálni. Apró kis farkaskutyák, hát… érdekes hatást keltettek volna.

3. Az elmúlt egy évben Lee mellett “illusztrátorkodtál”. Mire számíthatunk Tőled a jövőben? Maradsz a páros munkáknál, vagy esetleg olvashatunk majd Tőled egy önálló novellát, esetleg egy tale-t?
Továbbra is szívesen illusztrálok történeteket, ha megkeresnek. Ami pedig engem illet, tervezek egy részes, vagy pár részes mini talet írni, viszont képkészítéshez más emberhez fordultam most. Ez viszont még távoli, nem is biztos. Saját magam már nem hiszem, hogy valaha is fogok. Úgy érzem kinőttem belőle. Időm sincs rá, kedvem se, nem örömből csinálnám és hamar megunnám. Volt annyi ötletem, annyi tale amibe belevágtam, de mindig túl sokáig szöszmötöltem velük, meguntam aztán, vagy sok esetben nem kellett pár hét, hogy megunjam. Mindenesetre egy misztikus, fantasy történetet még mindenképp szeretnék valamiképp.


Gabett – Tizennégy nap napvilág
2384927_orig-2316418
1. Megismételted Sookie tavalyi sikerét, a zsűri és a közönség szerint is a Tiéd lett a legjobb novella, így mind a két díjat bezsebelted, amelyhez ezúton is gratulálunk. Jön a szokásos ehhez kapcsolódó kérdés: Gondoltad volna?
Nagyon reménykedtem, hogy valamelyik díjat elhozhatom, az, hogy mind a kettőt sikerüljön, egy merész álom volt csak. Erős volt a mezőny, és olyan pályamunkák ellen indíthattam a sajátomat, amikkel érdemes volt versenyre kelni. Öröm és megtiszteltetés volt, hogy a részese lehettem! 🙂

2. Tudjuk, hogy nagyon otthon vagy Sims 3-as pózok készítésében. Ehhez a művedhez hány pózt gyártottál, vagy hány olyan beállítást láthattunk benne, ami a Te kezed munkája?
Összesen 30 póz készült hozzá, amelyekből ezúttal az összeset fel is használtam. A forgatás egyébként még ezzel együtt is mindössze két napig tartott – ez talán mutatja, mennyire élveztem csinálni. 🙂

3. A „Tizennégy nap napvilág”-gal immáron háromra nőtt a nálunk fellelhető novelláid száma. Tervbe van véve, hogy egyszer majd egy tale-t is olvashatunk Tőled, vagy inkább megmaradsz az egyperceseknél?
Igen az A legsötétebb csillagok, amiről már megosztottam néhány képet és idézetet a Fórumon, és ami szintén egyszerű novellaként kezdte pályafutását, immár tale-méretűre dagadt. Írásban készen van az eleje és a befejezés is, fejben pedig minden más. Ezen kívül a főbb karakterek és helyszínek is forgatásra készek.A tale-írás szüneteiben pedig más egypercesek vannak tervbe véve, csak hogy címeket említsek: Az Univerzum csókja, Tündérmese, Csalogány, és van még egy négyrészes simnovella is, ami a Boldogság címet viseli. Ezek mind folyamatosan futó projektek, amikbe bele-belekapok, és egyszer majd csak azt veszem észre, hogy elkészültem egyikkel-másikkal. Hogy mikor, az már a jövő zenéje…


DeeDee – Üsse kő!
4687230_orig-9780876

1. Milyen hamar szállt meg az ihlet, amikor elolvastad a pályázati alapötletet? 
Igazából elég hamar, egy pár napon belül. Már a legelején rá kellett feküdnöm, mert elég sűrű volt a nyaram, és tudtam, hogy ha nem kezdem el időben, akkor sosem leszek készen. Szóval gyorsan kitaláltam valamit már az elején, úgy is álltam hozzá, hogy nem veszem véresen komolyan a dolgot, inkább ilyen kis aranyos, vicces valamit alkotok, aztán majd meglátjuk, hogy mi lesz 🙂

2. Csak ámultunk és bámultunk a fantasy világodon, ahol a tündérek élnek. Ezt a helyszínt és az említett természetfeletti lényeket külön a pályázat kedvéért készítetted el, vagy már korábban megalkottad őket?
 Jaj, köszi :3 Külön a pályázat miatt készítettem el mindent. Egyébként is mániákusan új szomszédságot készítek mindenhez, szóval egyértelmű volt, hogy ehhez is új lesz. Vicces, de a munka nagy részét a szereplők megalkotása és a helyszínek elkészítése tette ki, a forgatás pár nap alatt megvolt.

3. Az „Üsse kő!”-vel bebizonyítottad, hogy nem csak tale írásban jeleskedsz, hanem egypercesek írásában is tehetséges vagy. Meghozta a kedvedet ez a pályázat, hogy esetleg a közeljövőben novellákat is kiadj a kezeid közül?
 Már eddig is szerettem volna novellákat írni, csak mindig közbejött valami, valami mással foglalkoztam. De mindenképpen tervezek még rövidebb lélegzetvételű műveket is kiadni a kezeim közül 😀