Interjú

10 év / 10 kérdés – Születésnapi interjú a szerkesztőkkel

Egy weboldal életébe a legjobb esetben is csak egyszer érkezik el a tizedik születésnap, és mi nagyon büszkék vagyunk, hogy elmondhatjuk magunkról, elértük ezt a mérföldkövet. Ahogyan a tegnapi nosztalgia kvízünkben is említettük, ennyi idő alatt sok minden változik, más lett a közösség, és időközben újabb és újabb szerkesztők érkeztek a csapatba. Bár az év többi napján a Sims tartalmaké a főszerep, ma úgy gondoltuk, felelevenítjük a saját emlékeinket, és megosztjuk néhány személyesebb gondolatunkat veletek. Tartsatok velünk egy kis időutazásra!

Matt: 1. Tíz évvel ezelőtt indult útjára a Sims Tales, ami azóta kisebb átalakuláson is átesett, és ma már Sims Addicts néven érhető el. Szoktál még gondolni a kezdetekre? Milyen emlékeid vannak az oldal indításáról?

Matt: Hihetetlen, hogy ilyen gyorsan repült az idő. A tíz év nem rövid idő, 3650 napon át (három szökőnappal együtt :D) mennyi mindent csináltunk minden egyes napon az oldalszerkesztés mellett.

Általában amikor kikapcsolódom, mint például kertészkedéskor, olykor elmerengek a régmúlton, néha beesek a Sims Tales korszakba is, hogy mennyi öröm volt szerkeszteni, diskurálni a szerkesztőkkel és a fórumozókkal.

Szomorúan olvastuk a legsimvonalasabb oldal, My Sims sorait, hogy hamarosan bezár. Ez az oldal hihetetlenül nagy hatással volt rám, hogy mekkora adatbázissal rendelkezett a Sims első három szériájáról, ami nagy segítőkészen segítséget nyújtott a simmerek számára. Akkoriban volt egy aloldaluk, amit Interaktívnak hívtak, volt lehetőségünk kérdéseket feltenni bármilyen témában, de leginkább a játékkal kapcsolatban. A fórumon megismerkedtem pár simmert, sok közös,  kedves emlékem volt róluk. Nem gyakran látni ekkora összetartó közösséget. A bezárás hír hallatán nem hagytam veszni a magyar Sims közösséget, így felkerestem a My Sims egyik szerkesztőjét, Nanát, majd a Szappanbuborék a szerelem Sims talesből ismert írót, NoAngelBrigit is, hogy van-e kedve továbbvinni a közösséget. Pár nappal később Brigi meglátta a három jóbarát, DEM (Dettyke [The Torenos, Küzdő lélek írója], Etti [Más, mint a többi írója] és gal9marcell alias Marcello [A bosszú ösvénye, Zsombor idióta haverja írója] kezdőbetűjükből tevődik össze) kiírását a fórumon, hogy ők is szívesen életben tartanák a közösséget, így felkerestünk őket, hogy átbeszéljük a dolgokat. Kisebb-nagyobb problémákba ütköztünk, amiket át kellett gördítenünk.

Olvass bele az alapító szerkesztők mindennapjaiba!

Keresnünk kellett egy ingyenes szerkesztő oldalt, ami megfelelően kielégítette az igényeinket. Dettyke talált egy oldalt, ami nekünk meg a közösségnek tökéletesen megfelelt. A többi már történelem. 🙂 Ha valaki nem tudná arról, hogy az oldal megalapítása után nem sokkal később megszületett a Sims Tales Office képregény, ahol bekukkanthattunk az akkori szerkesztőségi csapat életébe. Előre elnézést kérek, amiért elspoilereztem az első rész teljes történetét. 😀

Többiek: 1. A Sims Addicts számos változáson esett át, mire elérte a jelenlegi formáját, és időközben új szerkesztők is érkeztek, köztük te is. Hogyan és mikor kerültél a csapatba? Mi motivált a csatlakozásra? Mi volt az első benyomásod?

Thea: 2016 februárjában kerültem a csapatba, ami bizony nem tegnap volt. Ma is jó érzés visszagondolni, hogy én voltam az első „új” szerkesztő, aki az alapító csapathoz csatlakozhatott.

Annak idején nem volt meghirdetve szerkesztőfelvétel – talán az alapítók még nem voltak biztosak benne, hogy bővíteni szeretnék a csapatot, ennek ma már csak Matt a megmondhatója -, de a Sims Tales oldalon kikerült egy ötletelős cikk, miben fejlődhetne az oldal, és többek között én is belelendültem a kommentelésbe. Röviddel később – nagy meglepetésemre – felajánlották a lehetőséget, hogy a csapat tagjává váljak. Természetesen ez nagyon jó érzés volt, de pánikoltam is, megfelelnék-e az elvárásoknak. Bár korábban megjelent a My Simsen egy történetem, az is főleg azért készült el, hogy leküzdjem a félelmeimet, és merjek a nyilvánosság előtt publikálni, ehhez képest pedig nagy lépés volt számomra rendszeresen posztolni.

Mikor csatlakoztam a Messenger csoporthoz, mindenki borzasztóan kedves volt, én pedig csak kapkodtam a fejem, annyi információt kaptam egyszerre az összes admintól. Ők már összeszokott csapat voltak, és a hátuk mögött állt több év szerkesztői tapasztalat, kellett némi idő, mire kiismertem magam az oldal háttérfolyamataiban, és megismertem a többieket. Egyrészt kicsit ijesztő, másrészt borzasztó izgalmas időszak volt számomra! 🙂

Ruby: Hú, megmondom őszintén, a dátumot már puskáznom kellett! 😀 2017 nyarán érkeztem a csapatba, mert akkor volt egy nyilvános toborzása az oldalnak, én pedig gondoltam egyet egy szép nyári napon, és úgy döntöttem, akkor kipróbálom magam ebben is. Mindig is szerettem írni (történeteket és cikkeket egyaránt), a Sims játékokkal nőttem fel, szóval… hogy is mondjam, logikus volt. 😊 Az első benyomásom talán az volt, hogy váó, itt mennyire pörög az élet; akkor nagyon sokan voltunk hirtelen, mindig pörgött a beszélgetés, mindig voltak új ötletek és tervek, szóval iszonyú kreatív időszak volt.

TimMac: 2017-ben csatlakoztam (bár bevallom, lesnem kellett a hivatalos feljegyzésekből), így a hogyan is kissé már a feledés ködébe merült részemről. Talán legegyszerűbben úgy tudnám leírni, hogy aktív tagja voltam az akkori közösségnek, és az akkori szerkesztők elkezdték a fülembe ültetni a bogarat, én pedig eleinte játszadoztam a gondolattal, amiből egy idő után szinte mindig az lesz, hogy “oké, vágjunk bele!”. Szóval főként a csapat motivált, és az akkortájt aktív közösség, akiket egészen közelről ismertem, és úgy éreztem, szívesen gyártanék nekik tartalmakat. Ez a lelkesedés utána kicsit máshogy csapódott le, a nálam tapasztaltabb szerkesztők iránymutatásával rá kellett jönnöm, hogy sok olyan dolgot gondoltam megvalósíthatónak, és közérdekeltnek, amivel ők korábban már falakba ütköztek. Igazából ez volt talán a legnagyobb kihívás, “kitalálni”, mire lenne érdeklődés, és csak olyanba energiát fektetni, aminél meg is térül a belerakott munkamennyiség.

Csillagszem: …mint egy váratlanul jött eső a sivatagban: 2021 decemberében a Facebook csoportban megpillantottam, hogy a Sims Addicts szerkesztői lehetőséget hirdet, teszt kitöltésével, szerencsét próbálva bejuthatunk. Nagyon izgatott lettem, egy fél napot töprengtem azon, hogy kitöltsem-e. Bár kezdetben nem éreztem magam elég kompetensnek, régóta figyelemmel kísértem a weboldal tevékenységeit, így mindenképp meg akartam próbálni. ,,Egyszer élünk!” – gondoltam, és belevágtam. December 12-én kaptam is a válaszlevelet, miszerint sikeresen kitöltöttem a tesztet, és bejutottam a szerkesztők közé. Reszkettem, mint a kocsonya, de olyan boldogság járt át, hogy szinte hihetetlen! Thea volt az, aki írt nekem és mindmáig őrzöm a levelet, mint egy kincset. Amikor aztán a többiekhez csatlakozhattam, kezdetben elég zavarban voltam, de hamarosan rájöttem, hogy itt mindenki olyan Sims rajongó, mint én! Szóval, azóta is boldogan vagyok a szerkesztők világában, mert itt mindenki ugyanúgy rajong a Simsért, mint én!

Csillagszem

2. Sikerült valóra váltanod, ami akkor szerettél volna? Mire vagy a legbüszkébb?

Matt: Mivel akkoriban csak történetekkel foglalkoztunk, számtalan cikket írtunk különböző napokhoz kötődő témákban. Azon a ponton voltam, amikor kifogytam a témákból, így olyan irányba indultam, ami sokkal testhezállóbb feladat volt számomra, a tippek. Először a hibaelhárítással foglalkoztam, hogy egy helyen segítséget tudjak nyújtani azoknak, akik nem boldogultak az ismert vagy egyedi problémák elhárításával. Természetesen nemcsak a technikai problémákat, hanem a Sims 4-gyel kapcsolatos tippeket is elkezdtem gyártani. Az elődök jó nagy része már megtalálható az archivált My Sims oldalon. A mai napig nem hanyagolom el a tippgyártást, amikor az időm engedi, valamint Sims-re fel! Facebook csoportban is sokszor megfordulnak a játékkal és technikai problémákkal kapcsolatos kérdéseivel, már nemcsak én, hanem a többiek is segítenek, ahogy tudnak. Ez az, amire vagyok büszke, hogy teszünk a Sims közösségünkért. 🙂

A szerkesztőtársaim íróként nagyon lelkesek és elhivatottak voltak a Tintavér mellett, és engem felkértek arra, hogy leforgassam a valaha volt leghosszabb Sims Tale-t. Kezdetben nagy félelem és kétség kavargott bennem, hiszen hetente két rész kerül adásba, és mindez egy éven át tartott. Belevágtam! Mi rossz történhet? Ez a másik büszkeségem, hogy végigforgattam a történetet, leszámítva pár részt, az időhiányra hivatkozva, ekkor pedig Thea átvállalta a fotózást. Természetesen nagyon büszke vagyok az írókra: Rubyra, Timre és Theára is, akik képesek voltak ledarálni a 133 részes Tintavért. Ez aztán mennyiség! 🥳

Thea: Picit fájó pont számomra, de az eredeti célom eddig sajnos nem valósult meg az oldalon. Bár mindig közel álltak a szívemhez a Sims játékok, a kedveceim a tale-ek voltak a My Simsen, és a Sims Tales oldalt is azért követtem, hogy a régi és új történeteket olvashassam. Reméltem, hogy idővel újabb és újabb tale-ekkel bővülünk majd, és kialakul egy aktív írói közösség, akikkel egymást segítjük az írás során. Sajnos azonban egy sims tale megírása hosszú és nehéz, egyszerre kell domborítani az írás és illusztrálás területén is, a legtöbben pedig csak az egyikben vagy a másikban lelik örömüket. Ha hozzávesszük, hogy közben a közösségi oldalak megjelenésével leáldozott a hagyományos fórumoknak és komment szekcióknak, és így egyre kevésbé érkeztek visszajelzések is az írók számára, nem meglepő, hogy a történetek lassan kikoptak az oldalról. (Ha valaki esetleg nem tudná, a mai napig lehet történeteket beküldeni hozzánk.)

Amire a legbüszkébb vagyok, az a Tintavér című közös történetünk, amit azért indítottunk útjára, hogy visszahozzuk az oldalra a sims tale-eket, és néha el sem hiszem, hogy a felmerülő nehézségek ellenére végigvittünk egy ekkora projektet. A másik dolog, amire büszke vagyok, az maga az oldal. Lám, ennyi év után még mindig itt vagyunk!

Kukkants bele közös történetünkbe, a Tintavérbe!

Ruby: Azt hiszem, igen. Mindig lenne még mit hozzátenni az oldal tartalmaihoz, de sok izgalmas projektben vehettem részt a Sims Addictsnak köszönhetően. Azt hiszem, a legemlékezetesebb élmény számomra a Tintavér írása volt, erre nagyon büszke vagyok. De szerettem a bellás cikkeket is, meg több érdekességes cikken is dolgoztam régebben, ezekre mindig jó visszagondolni.

TimMac: Mivel maximalista vagyok, ezért a rövid válasz, hogy maradéktalanul nem. Sok mindenbe belekezdtem, ami érdekelt, de sajnos ötletelésben jobb vagyok, mint végrehajtásban, így elég sok minden elhalt, mielőtt végigrágtam volna. Ezzel szemben viszont a csapatmunkákat kifejezetten élvezem, és motivál is, így legbüszkébb az egyik legnagyobb közös munkánkra, a Tintavérre vagyok a mai napig. Néha csak eszembe jut, hogy milyen hosszú, megszakítás nélküli tale-t sikerült összeraknunk, és egyszerűen elmosolyodom.

Csillagszem: Akkor az első reakcióm az volt, hogy “Meg kell felelnem, és nem hagyhatom, hogy egyetlen teszt megijesszen!” Emlékszem, amint kiválasztottam azt a hosszú cikket a játék hibáiról, azonnal nekiálltam, hogy bebizonyítsam, milyen elszánt vagyok. Mindig is ilyen volt a stílusom, valamit elhatároztam, azt véghez is viszem – ez sem volt kivétel! 😀 Legbüszkébb arra vagyok, hogy sok tippet elkészítettem az évek alatt és mindegyiket örömmel tettem. Számomra nem a mennyiség számít, hanem az, hogy minőségi időtöltésként érezzem azt, amit csinálok!

3. Hiányzik valami abból az időszakból? Mit hoznál vissza, ha lehetne?

Matt: Nagyon szerettem készíteni a Szombati szórakozást. Ez az, amit sajnos nem tudtunk összeállítani a megváltozott szolgáltatás miatt. Voltak, illetve vannak ingyenes alternatívák, amik erősen korlátozottak. Csak előfizetéssel lehet élvezni a teljes élményt, bár a sokadik szolgáltatás kipróbálása után TimMac zseniálisan megoldotta a tegnapi kvízt.

Akkoriban más közösség volt, mint a napjainkban, így a beküldött történetek száma is csökkent. A felgyorsult világban megváltozott az olvasó fogyasztók szokása, így manapság leginkább a videó formátumot részesítik előnyben. Ez a másik, hogy szívesen vinném a történeteket, ami nagyon rég volt a feladataim között.

Thea: Természetesen a történetek hiányoznak, jó lenne, ha folyamatosan futna egy-kettő az oldalon. Nagyon szerettem a napi rovatokat is, amit kezdetben megpróbáltunk átültetni az új oldalra is, de az időhiány miatt át kellett gondolnunk a prioritásainkat. Természetesen most is igyekszünk minél gyakrabban új tartalmat hozni, és általában sikerül is heti 2-3 posztot közzétenni. Nagyon szívesen visszahoznám azt az időszakot is, amikor mindannyiunknak sok szabadideje volt, mert pörgött az oldal, és nagyon jó dolgok sültek ki a közös ötletelésekből. 🙂

Ruby: Imádtam, amikor több időm és energiám volt az oldallal foglalkozni. Valójában én csak ezt a kettőt hoznám vissza, mert akkor újra ugyanolyan hasznos tudnék lenni, mint régebben. Azt hiszem. 😀

TimMac: Hát most, ahogy ezekre a kérdésekre gondolom végig a válaszaimat, egyre több minden. De talán erre a kérdésre is a Tintavérrel válaszolnék. A többiekkel párszor eljátszottunk a gondolattal, hogy újabb közös (vagy akár egyéni) tale írásra adjuk a fejünket, de egyelőre nem sikerül összeegyeztetni a szabadidőnket.

TimMac

Csillagszem: A tehenek és a lámák hiányoznak! :,D Na, jó! Viccelek! Komolyra fordítva a szót… Az igazság az, hogy az első nagy projekt, a Cottage Living, valójában az egész szerkesztői karrierem beindítója volt. Nem csak egy egyszerű kiegészítőnek láttam, hanem egy olyan lehetőségnek, ami szárnyakat adott a kreativitásomnak. Azt az érzést pedig, amit akkor éreztem, amikor a tippeket írtam róla, szavakkal leírni is nehéz lenne.  De ha mégis kellene valamit visszahoznom a múltból, az nem más lenne, mint az a zöldfülű lelkesedés, ami akkoriban még bennem volt. Bár azóta rengeteget fejlődtem, de az a kezdeti izgalom és újdonság varázsa mindig is hiányozni fog! De előre tekinteni még mindig izgalmasabb, mint bármi más!

4. Emlékszel komolyabb nehézségekre, hullámvölgyekre, amióta a csapat része vagy?

Matt: Ahogy fentebb említettem, hogy azzal küzdöttünk, hogy megtaláljuk az ingyenes oldalt. A tárhely volt az egyik legfontosabb szempont, amibe bele kellett, hogy férjen a rengeteg átmentett tartalom, valamint az új cikkek is. A másik szempont pedig, hogy praktikus szerkesztést szerettünk volna találni, hogy senkinek ne kelljen vastagon benne lennie a kódtengerben. Évekig megvolt az oldalunkkal, aztán sajnos a végtelen tárhelynek volt egy hátulütője, hogy a rengeteg cikknek köszönhetően kegyetlenül belassult az oldal szerkesztői felülete, így kénytelen voltunk kikászálódni az ingyenes szolgáltatásból. Megalakult a Sims Addicts nevű oldal, ahol már nem csak történetekkel foglalkozunk, tovább mélyítünk a Sims tartalmait.

Nem tagadom, hogy igenis, voltak hullámvölgyek, ahogy a Sims Tales korszakban is. A Facebook és hasonló közösségi médiaoldalak megjelenése teljesen átalakította a kommunikációt, egyidőben haldoklott a fórum és a posztok alatti kommentelési rendszer is. Kevés volt a visszajelzés, és a statisztika alapján kiderült, hogy jóval többen voltak a csendes megfigyelők, mint az aktívak. Egy kérdőív segítségével kérdeztünk a simmerektől az oldalunkkal kapcsolatban: hogy milyen témákról olvasnának szívesen és milyen irányban haladjunk az új tartalmakkal. Meglepően sokan töltötték ki, nekik is köszönhetjük a további tartalomgyártást, nem utolsósorban a szerkesztőknek is, hogy együtt motiváljuk egymást, hogy átlendüljünk a hullámvölgyeken.

Thea: Hogyne, voltak sajnos nehéz időszakok. Különösen az érkezésem idején sűrűsödtek be a dolgok, voltak súrlódások a közösségen belül is, és a régi Sims Tales-nek otthont adó Weebly is elkezdett rosszalkodni. Néhány kedves szerkesztővel kevesebben lettünk, ráadásul, miután elköltöztettük az oldalt, és az új felületet feltöltöttük tartalommal, onnan is mennünk kellett. Nagyon könnyű lett volna ott és akkor feladni. Akkoriban Ruby és TimMac még új volt, Mattel dugtuk össze a fejünket, hogyan tovább. Végül összekaptuk magunkat, elmerültünk a WordPress rejtelmeiben, és létrehoztuk a jelenlegi felületet, ami szerencsére azóta is remekül működik. A mi elszántságunkat alaposan próbára tette az élet!

Thea

Ruby: Szerencsére én olyan időszakban csatlakoztam, amikor igazán nehéz időszakok már nem voltak az oldal életében. Persze, apróbb konfliktusok, nehézségek szerintem mindig előfordulnak, de ez nem olyasmi, ami maradandó élmény. De hogy valami vicceset is mondjak, soha nem fogom elfelejteni a csapatnak, hogy nem utáltak ki, amikor olyan hisztiket tudtam levágni helyesírási problémákon, hogy csak na…! 😊

TimMac: A legnagyobb nehézség szerintem az, hogy olyan munkát tegyünk le az asztalra, amire nemcsak, hogy büszkék vagyunk, de meg is mozgatja az olvasókat. Kifejezetten nehéz reakciót vagy kommentet kicsikarni a követőkből, így a szerkesztésben az igazi kihívás, hogy megtanuld a saját magad szórakoztatására csinálni. De ebből a szempontból is szeretek ennek a csapatnak a része lenni, felváltva lelkesítjük egymást (persze azt leszámítva, hogy Matt folyamatosan megy előre, mint egy gép, mindentől függetlenül).

Csillagszem: Hú, hát voltak hullámvölgyek, mint minden csapatban. Emberek vagyunk végtére is, és néha a magánéletünk szövi a bonyodalmakat. De tudod mit? A Sims Addicts csapata ilyenkor is olyan összetartó és megértő volt!  Sajnos néhány kedves szerkesztőtől el kellett búcsúznunk az évek során, de tudják, hogy tárt karokkal várjuk őket vissza!

5. Mit szeretsz leginkább a szerkesztésben, mik a kedvenc feladataid, tartalmaid? Milyen szerepet töltesz be a csapatban?

Matt: Szeretem gyártani a tippeket. Kiválasztok egy csomagot, amelyről több helyről gyűjtöm az angol nyelvű anyagokat, hogy a lehető legtöbb információ kerüljön az egyes tippekhez. Továbbá a megjegyzéseim és a felfedezéseim is bekerülnek, amelyeket nem említettek a külföldi oldalakon. Nagy segítség lesz a hazai és a külföldi (bizony Google fordító segítségével olvasnak) simmerek számára, emellett végre megismerhetem a csomag tartalmát, amivel játszhatok. Összekötöm a kellemest a hasznossal. Amint időm engedi, szívesen visszatérnék az elődökhöz, hogy a saját szórakozásommal felfrissítsem a My Sims tipptárat.

Vannak dolgok, amelyek az oldal hátterében zajlanak. A feladatok közül például az egyik, hogy naprakészen tartom az oldalt, hogy az megfelelően és biztonságban fusson. Ha adódnak valamilyen problémák az oldalon, időt szánok a hibaelhárításra. Át szoktam nézni mások cikkeit, ahogy az enyéimet is lektorálják, hogy jó minőségben kikerüljenek a kezeim közül. Bár nyilvánosan nem látható a lektorok munkája, így óriási köszönet Rubynak, Timnek és Theának is.

Thea: Általánosságban mindent szeretek, egyedül a képek feltöltése az, ami nem a szívem csücske, mert mire az oldalra kerülnek, több macerás optimalizáláson is átesnek. Jelenleg leginkább a tippírásra koncentrálok, úgy gondolom, ez sosem elvesztegetett idő, mindig nagyon népszerűek ezek a tartalmak. Az oldalon megjelenő cikkek közül egyébként az érdekességek a kedvenceim, valamint a modtesztek – utóbbit én is szívesen írnék, de nincs elég időm játszani, hogy kitapasztaljam őket. Amit még nagyon élvezek, az a kérdőívek összeállítása.

Azt hiszem, elég sokféle szerepet betöltök a csapatban, cikket írok, kezelem az oldalt, segítem az újak betanulását – amelyikre épp szükség van, és amit épp időm enged. Inkább azt írom, amit nem szoktam csinálni: a lektorálást általában Ruby és Tim vállalja magára, a komolyabb technikai kihívások pedig Matt asztala.

Ruby: A kedvencem az egészben a kreativitás, fantázia kiteljesedése – szóval imádok cikket írni, főleg érdekességekkel kapcsolatban. Nem bánom a kutatómunkát sem. Jelenleg viszont csak lektorálok, mert a magánéletem sokkal mozgalmasabb, mint amikor elkezdtem tartalmakat gyártani az oldalra.

TimMac: Ez eléggé változó. Ha tippet írok, akkor például sokszor előfordul, hogy a képkészítéshez nincs kedvem, de olyan is előfordult, hogy valaki más tippjéhez én fotóztam a játékban, és kifejezetten élveztem. Talán itt is elsütném a “csapatban dolgozást”, mint motiváló tényezőt.

Tartalmak közül pedig a most is emlegetett játéktippeket emelném ki, mert sajnos csak részben sikerült ránevelnem magam a “saját kedvtelésből szerkesztésre”, és a játéktippek bizonyulnak a legkifizetődőbbnek.

Ami a szerepeket illeti, talán a lektorálást emelném ki, mint olyan, amit nem mindenki végez, más téren nem hiszem, hogy kitűnnék.

Csillagszem: A szerkesztés legjobb része az, hogy mindig tanulhatsz valami újat, különösen akkor, amikor az új DLC-kkel kell foglalkoznod! Ezért is imádom a tippírást, mert nem csak tippeket adok, hanem magam is rengeteget tanulok közben! Az én szerepem a csapatban az volt, hogy minél több tartalmat gyártsak rövid idő alatt, és ezzel mindenki arcára mosolyt csaljak! 😀

6. Minek köszönhető a kitartásod, hogy ennyi idő után is a csapat része vagy? Eljátszottál már a gondolattal, hogy elbúcsúzol a szerkesztői poszttól?

Matt: Megmondom őszintén, fogalmam sincs, hogy honnan van a kitartásom. Talán maximalista vagyok, és mindig befejezem, amit elkezdtem. Hozzátesz az is, hogy a szerkesztők is tartották bennem a lelket.

Az a gondolat akkor fog megjelenni a fejemben, amikor vége a Sims sorozatnak, akkor mindenképpen írni fogok egy érzelmes búcsúposztot. 😉

Thea: A kitartásom leginkább annak köszönhető, hogy szeretem az oldalt és a csapatot. Úgy gondolom, ez egy hasznos hobbi, amiből én is tanulok, nem mellesleg pedig a Sims Addicts nem csak az én munkám, hanem egy majd’ két évtized alatt összegyűjtött tudásanyag, amit megtisztelő őrizni, és nem szabad veszni hagyni.

Persze én is eljátszottam a gondolattal, hogy elhagyom a csapatot, mert a magánéletemben olyan sajnálatos események történtek, amelyek miatt nem tudtam az oldalra koncentrálni, és nem éreztem helyesnek, hogy közben ott szerepel a nevem a szerkesztők között. Mostanra sikerült újra helyet találnom az oldalnak az életemben, de nagyon sajnálom, hogy közben tehetséges szerkesztők jöttek és mentek, akiket nem ismerhettem meg közelebbről.

Ruby: Néha eszembe jut, hogy már nem adok annyit az oldalnak és a közösségnek, mint régebben, de mivel nagyon szeretem az oldalt (és talán a csapat többi tagját még jobban), egyelőre úgy érzem, ha takaréklángon is, de szeretnék hozzájárulni valamivel az oldalhoz. Ha ez jelenleg csak lektorálás, akkor az. 😊

Ruby

TimMac: Hát elég unalmas lehet ezt olvasni, de ismét a csapatot mondanám. Az utóbbi időben egyáltalán nem érzem magam aktív szerkesztőnek, inkább csak néha-néha villan fel a szikra, mikor a többiekkel egyeztetünk, és újra kedvet kapok kicsit a szerkesztéshez. De mivel már elég régóta tart részemről ez a motiválatlanság, sajnos igen, eljátszottam a gondolattal.

Csillagszem: Mióta a csapatban vagyok, a legközelebb hozzám Matt áll, vele mondhatni nagyon jó barátok vagyunk. Ő és én mindig számíthatunk egymásra, bármilyen problémába is ütközünk. Persze a többi csapattaggal is jó a kapcsolatom, csak velük nem beszélgetek annyit. Talán az ő támogatása és az őszinte beszélgetések is hozzájárulnak a kitartásomhoz. Soha nem játszottam még a gondolattal, hogy elhagyjam a szerkesztőséget. Elég elfoglalt vagyok, mint mindenki más, de imádom ezt a csapatot, és a Sims rajongók társaságát semmi pénzért sem cserélném el. Hihetetlen érzés olyan emberekkel beszélgetni, akikkel közös a szenvedélyünk!

7. Játszol még bármely Sims játékkal? Van/Volt kedvenc szériád, kiegészítőd? Mi a véleményed, miben változott jó vagy rossz irányba a játék? Mit vársz a Sims 5-től?

Matt: Az az igazság, hogy a Sims 3 Nemzedékek kiegészítő óta alábbhagyott a lelkesedésem. Nem tudnám megismételni a témát, amivel már játszottam a korábbi szériákban. Igaz, hogy más a grafika és mások a funkciók is, de mégis. Jelenleg fut a Sims 4, és ki tudja, meddig tervezik kiadni a csomagokat, és úgy játszottam vele, hogy miután megjelent a csomag, pár óra hosszáig körbejártam, és nagyjából kiléptem a játékból. Ez kissé paradoxonnak hangzik, amit írni fogok, hogy bár “““kinőttem””” a Sims játékokból, attól még dobog bennem a plumbob. 🙂

Sims 1-gyel kezdtem a “pályafutásomat”, innentől kezdve nem volt megállás, órákig tudtam játszani a különböző szériákkal. Sims 2 és Sims 3 a kedvenc szériám, az előbbiből nem tudnám kiválasztani a kedvenc kiegészítőmet, minden egyes csomagba egyedi élményeket csempésztek bele, amik számomra kedvesek voltak a gyerekkoromban. Hihetetlenül nagy fejlődés volt a Sims 3 is, meg se tudtam számolni, hogy mennyit játszottam vele, és mai napig a Világ körül a nagy szerelmem. Nagyon imádtam felfedezni különböző helyeket és teljesíteni a küldetéseket.

A Sims 4 megjelenése előtt egy képet három sim szem környékével harangoztak be, amit nem tudtam hova tenni. Az elődök fejlődése alapján egy jobb grafikára számítottam, és reménykedtem abban, hogy így fog kinézni krumpli minőségben, de nem lett igazam. Nagyon sokáig tartott, hogy elfogadjam a Sims 4 identitását, viszont azon nehezen tettem túl magam, hogy ennyire el vannak apródozva a témák különböző kisebb-nagyobb csomagokban. Teljesen más az üzleti modelljük, mint az elődökben. Viszont az tetszett benne, hogy nemcsak megismételték a témákat, hanem újakat tudnak mutatni, amik eddig még nem voltak a korábbiakban. A másik pedig, hogy az ingyenes frissítésekkel folyamatosan bekerülnek az új tartalmak és a funkciók, így tudják fenntartani az érdeklődésünket. Mostanában kissé játszhatatlan a Sims 4, még a komplett javításokat (csak hogy példát írjak, My Wedding Stories, Dine Out) is sikerült tönkretenni. Egy dolog, ami engem nagyon bánt, a kertészkedés. Jó nagy része nem működik, de ezt nem vehetik el tőlem. 😀

Hogy mit várok a Sims 5-től? Ha amilyen a Sims 4, az olyan lesz. Azt a szomorú igazságot el kell fogadnom, hogy nem lesz olyan hasonló, mint amiket szerettem a Sims első szériáiban. Mindenesetre kíváncsi vagyok az ötödik szériára, elvégre foglalkozok ezzel a témával. 🙂 Ha esetleg alternatív valóságban élnék, szívesen látnám benne a poénos kikacsintásokat, részletes animációkat, részletgazdag játékélményt, kevesebb nyúljáratot kevesebb szöveggel, többet a régi szériák utalásaiból és élethűbb grafikát.

Thea: Mostanában a Sims 4-et szoktam elindítani, leginkább tippírás miatt, de folyton ott motoszkál a fejemben, hogy jó lenne egy kicsit játszani. Egy időben furcsának éreztem, hogy szerkesztőként szinte alig játszom, de azóta úgy gondolom, pont az a hosszú távú elköteleződés titka (részemről legalábbis), ha az ember szerkeszteni szeret, nem pedig pusztán a játékot kedveli. A Sims iránti rajongás a legtöbbeknél hullámzó vagy időszakos, a szerkesztői pozíció azonban ideális esetben ennél hosszabb időre szól.

Kedvenc szériám nincs, mindegyikben találtam valamit, ami miatt szeretem, egyedül a Sims 3 grafikájával nem tudtam megbarátkozni (szerintem túl nagy feje van a simeknek, és a ruhák sem a szívem csücskei), de egyedi tartalmakkal szerencsére mindent meg lehet oldani. Időközben megszerettem az okkult témájú kiegészítőket is, a színes hajakat és minden mást, ami korábban távol állt tőlem.

Természetesen én sem örülök annak a megoldásnak, ahogyan mostanság a Sims 4 tartalmak napvilágot látnak, túl sok a szett, tartalmasabb kiegészítők pedig ritkán jelennek meg. Úgy látom, a fejlesztők célja – a nagyobb bevételen túl -, hogy a Sims 4 is tartalmazzon mindent, amit az elődök, csak sokkal részletesebb kiadásban, ami persze nem rossz, de én igényelnék valami mást is, ami az elődökből hiányzott. Szívesen látnék több olyan játék-a-játékban kiegészítőt, mint a StrangerVille vagy Journey to Batuu, amelyben végig kell játszani egy játékmenetet, csak más témában (pl. középkori királyság, boszorkányüldözés, vámpírok vs. farkasemberek).

A Sims 5-ről már sok pletyka felröppent, de őszintén szólva engem nem annyira érdekel, hogy nyitott lesz-e a világ vagy lesz-e multiplayer mód. Én annak örülnék, ha a mesterséges intelligencia felé lépnének egy nagyot, és sokkal egyedibbé és kiszámíthatatlanabbá válna a simek viselkedése és érzelemvilága. Nincs értelme még egyszer újrakezdeni más grafikával azt, amit már megcsináltak – remélhetőleg ezt a fejlesztők is így gondolják, ezért is nem állnak le a Sims 4 fejlesztésével.

Ruby: Sajnos nagyon kevés időm van, így sokkal kevesebbet játszom, de még így is vannak olyan periódusaim, amikor leülök és játszom. Ha csak félévente pár órát vagy napot, akkor annyit, de játszom! Amit nem annyira szeretek a mostani irányában a Sims játékoknak, az a tartalmak elaprózódása. Egyre több kiegészítőt, extra tartalmat kell megvennünk ahhoz, hogy ugyanazokat megkapjuk, amelyek az előző szériákban még egy témába tartoztak. Viszont ezzel az is jár, hogy sok mindenben iszonyú részletesek, aprólékosak az új tartalmak. A Sims csapat még mindig nagyon kreatív, ezt imádom. Hm, nagy elvárásaim nincsenek a Sims 5-tel kapcsolatban, de akkor mondok két nagyon random dolgot. Imádnám, ha nőne a simek haja, és inkább úgy lehetne a frizurákat kiválasztani, hogy a hajhossz és -típus alapján mit tudnak megcsinálni a hajukból. Illetve valamiért nagyon vágyom arra, hogy végre legyenek funkcionális étkészletek a játékban. Ne kérdezzétek, én sem értem.

Tudj meg többet a Sims következő generációjáról!

TimMac: Aktívan már nem, csak néha-néha veszem elő a Sims 4-et, mikor egy új kiegészítő felkelti a figyelmem, de az sem szokott sokáig tartani. Nagyon sokáig a Sims 3 volt a kedvenc nálam, de idővel a Sims 4 építkezési lehetőségei a szívemhez nőttek. Kiegészítők közül talán a Cottage Living a legkedvesebb számomra, sokszor az csábít vissza a játékhoz. Ami viszont már zavar a Sims 4-ben, hogy a rengeteg kiegészítő a bőség zavarát hozza magával, egyszerűen túl sok a lehetőség, és a simeket is non-stop bombázza a játék mindenféle lehetőséggel, így az egész egy FOMO-szimulátorrá nőtte ki magát számomra.

Ehhez kapcsolódóan az EA üzleti stratégiája az, ami nem szimpatikus, a nagyon szétaprózódó tartalom, és elég sok hiba a kiadott játékban. Sajnos mivel úgy látom, hogy a játékpiacon általános a profitközpontúság terjedése, a Sims 5 kapcsán is hasonló hozzáállást jósolok. Arról pedig még nem sikerült állást foglalnom, hogy pozitív változás lenne-e a többjátékos megoldás. Egyrészt szeretem a többjátékos játékokat, nagyrészt olyanokkal szoktam játszani, másrészt viszont a Sims mégis csak arról szól, hogy ez a te világod, a te szabályaid, és nem kell senkihez idomulnod. Szóval a simmerek kreativitásának gátja is lehet, ha bevezetik ezt.

Csillagszem: Ha időm engedi, akkor még szoktam játszani a The Sims 4 játékkal. Hiszen a tippíráshoz nélkülözhetetlen a játékban való tapasztalatszerzés is, hogy minél részletesebb leírásokat tudjak nyújtani, és persze néhány szuper képet is csináljak közben a tippekhez! A kedvenc szériám továbbra is a jó öreg The Sims 2 marad, hiszen vele kezdtem, és rengeteg szép emléket köszönhetek neki. Az összes játékból a Season és a Cottage Living kiegészítők voltak a szívem csücskei. Ami viszont a The Sims 4-et illeti, egy kicsit erőltetettnek tűnik számomra, nem olyan, mint az előző szériák. A Sims 5-től legfőképp azt várom, hogy továbbra is hű maradjon a gyökereihez, azaz hozza azokat a kedves, jól megszokott DLC-ket.

8. Akadnak más elfoglaltságaid is, amelyek legalább annyira fontosak számodra, mint az oldal szerkesztése?

Matt: A kertészkedés több, mint hobbi, ami számomra egy nagy zen. A zöld természet nem csak nyugtató hatású, hanem a zöldségek, gyümölcsök termesztésétől kezdve a fűápoláson, gazoláson át a dísznövények gondozásáig ki tudok kapcsolódni. Amikor hull a pelyhes fehér hó, boldogítom a beltéri növényeket, és felkészítem a palántákat a tavaszi kiültetésre.

Kérlek ne mondjátok el másoknak, hogy min ügyködtem egy jól szellőzött, megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú pincében, ahol megbolondulva szívhatom be a levegőt. Hé, te hova gondolsz? Nem, nem mariskára gondolok, hanem a Laganaphyllis simnovoriiból, másnéven tehénnövényből áradó friss növényillat és falusi ganészag elegyére. Sikerült egyesítenem a vénusz légycsapója és a tehén genetikáját, hogy kiülthessem a kerítésen kívüli gyümölcsfák mellé, ami kitűnő az elcsenések ellen. Nem szép látvány, de nézzük a jó oldalát, hogy tőgyeiből származó életelíxirrel örökké tudnám ápolni a növényeket és a zabálnivaló tehénnövényt is. Remélem nem felejtettétek el a szülinapi meghívó apróbetűs részét, hogy hozzatok magatokkal parasztsonkát a tehénnövénynek, a tortát pedig a teraszon találjátok majd. Az utóbbi kiemelten fontos!

Matt

Thea: Akadnak, de sajnos nincs végtelen mennyiségű időm, hogy mindenre jusson elegendő. Két nagyobb „szerelmem” van az oldalon kívül, az írás és a cicáim. Természetesen utóbbiak hangosabban követelik a figyelmet, úgyhogy övék az elsőbbség. 😊 Fontosnak tartom a felelős állattartást, úgyhogy sok időt töltök cicás csoportokban, hogy tanuljak vagy megpróbáljak másoknak segíteni, és néha önkéntes munkát vállalok vagy cicát mentek. Időnként kertészkedek, sütögetek, sorozatokat nézek vagy elindítok egy stratégiai játékot, nem szoktam unatkozni.

Ruby: Igen. 😊 A magánéletemen (és a kutyáimon) kívül a koronavírusos időszakban elkezdtem jóval többet olvasni, és mostanában könyves videókat készítek (régebben simses videóim voltak inkább).

TimMac: Elég sok hobbim van, amibe bele-bele kóstolgatok, például újabban a 3D modellezés, vagy a társasjáték tervezés. Ami már szerves részévé vált az életemnek, az a társasjátékozás, egész tekintélyes (legalábbis földi halandókhoz mérten) készletet gyűjtöttem össze, és szinte minden baráti és családi összejövetelen ez a fő program.

Csillagszem: Igen, más elfoglaltságaim is vannak, amelyek legalább annyira fontosak számomra, mint az oldal szerkesztése. Egyik ilyen elfoglaltságom a The Sims 4 DLC-k magyarítása.

9. Vannak olyan emberek az életedben, akiket a Sims miatt ismertél meg, és részei maradtak az életednek?

Matt: Néhány simmerrel tartom a kapcsolatot, még a számítógépen kívül szerveztünk magunknak egy kirándulást, közös mozizást, netflixezést és kocsmázást. A filmezés közben személyesen telepítettem a Sims játékokat más simmer gépén is. Nemcsak Simsben, hanem való életben is lehet színesíteni az együtt töltött időt. 🙂 Találtam egy lelki társat is, akivel majdnem minden nap kibeszéltünk egymás baját, gondját.

Thea: A szerkesztőtársaim. Rajtuk kívül nem sok simmert ismerek, de remélem, ők sokáig megmaradnak az életemben.

Ruby: Igen! A szerkesztőség többi tagja. 😊

TimMac: Sajnos a szerkesztőkön kívül nem igazán. Kicsit azt érzem, hogy a legtöbb simmerrel ez volt a fő összetartó kapocs, és ha idővel már egyikünk sem rajong úgy a játék iránt, mint annak idején, az a kapcsolattartás rovására is megy.

Csillagszem: A Sims miatt sajnos nem ismertem meg senkit az életben, kivéve titeket persze! Viszont szorosabb barátságokat kötöttem azokkal, akikkel rájöttünk, hogy mindketten imádjuk a szimulációs világot.

10. Vannak ötleteid a jövőre nézve, amit szeretnél még megvalósítani az oldalon?

Matt: A jövőben idővel biztosan felmerülnek majd ötleteim, amiket szeretnék megvalósítani. Nem szeretnék bármit kijelenteni, amit eddig ötleteltem, maradjunk annyiban, hogy titok. 🙂

Thea: Bőven elég ötletem van a következő tíz évre, az ötleteléssel sosem volt gond. 🙂 Egyelőre szeretnék minél több tippet befejezni, aztán talán újra történetírásra adom a fejem, akár egyénileg, akár a csapattal közösen. A többit majd meglátjuk!

Ruby: Szívesen írnék még érdekességes cikkeket. Valami olyat, amihez fotók nem nagyon kellenek, mert azokkal mindig meggyűlik a bajom. 😀 Talán a szívesen folytatnám a Vérfarkasok evolúciójával a sort.

TimMac: Mint említettem, akár egy közös, akár egy saját tale készítése az oldalra, egyelőre ennél nagyobb célokat nem merek kitűzni. Na de ez sem piskóta.

Csillagszem: Természetesen, továbbra is szeretnék a tippírásnál maradni, hiszen ez az a terület, ahol igazán kibontakozhatok és segíthetek a Sims Addicts rajongóinak. Remélem, hogy az időm lehetőséget fog adni arra, hogy még több új és hasznos tippet osszak meg velük a jövőben!

Thea: Először is köszönöm a figyelmet azoktól, akik elolvasták ezt az interjút. Másodszor: írjatok sok-sok történetet! 🙂

Ruby: Dag-Dag! 😊 Na jó, a viccet félretéve, simsezzetek sokat, de tessék életben tartani azokat a szegény simeket!

TimMac: Köszönjük a támogatásukat, és azt is, ha ezeket az interjúkat végigolvassák, és érdeklődnek irántunk.

Csillagszem: Köszönöm én is a lehetőséget, hogy részt vehettem ebben az interjúban, és hogy a szerkesztőség tagja lehetek. Szeretném üzenni mindenkinek, hogy az életben mindig érdemes próbát tenni és nyitottnak lenni az új lehetőségek felé! Ne féljetek kockáztatni és kitörni a megszokott keretek közül, mert az új kalandok és tapasztalatok rengeteg izgalmas lehetőséget rejtenek!

Feliratkozás
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments