Hibaelhárítás

Sims 3 mentési problémák, és 12, 13, 15 és 16-os hibakód

Probléma

Mentés közben egy hibaüzenet jelenik meg a játékban: A mentés során váratlan hiba történt. Kérjük olvassa el az “Olvass el” fájlt a részletekért.

Hibakódok jelentése

HibakódHibaüzenet
01Nincs információ a mentési állományról.
02Nincs aktív világ.
03A mentési állomány elérési útvonala üres.
04A könyvtár nem menthető.
05A keresett állomány nem található.
06Érvénytelen fájlhosszúság.
07Érvénytelen fájlnév.
08Az állomány elérési útvonala túl hosszú.
09A fejlécrekord létrehozása sikertelen.
10A fejlécrekord megírása sikertelen.
11A mentés előtti visszahívás sikertelen.
12A világ mentése sikertelen.
13A mentést követő visszahívás sikertelen.
14Nem található mentés/betöltéskezelő.
15Megnyitási hiba
16Állománymásolási hiba
17Egyéb hiba. Elnézésedet kérjük.

Lehetséges okok és megoldások

 • A 12-es hibakódot nagy valószínűséggel a RAM memória okozza. 64 bites operációs rendszer (Ha nem tudod, hanyas az operációs rendszered, akkor indítsd el a Vezérlőpultban lévő Rendszer ikont, és ott megadja az adatokat.), és legalább 4 GB vagy annál több RAM memória segít elkerülni a hibaüzenetet. Megpróbálkozhatsz a virtuális memória növelésével is, ami javíthatja a játék futását. Útmutató: Vezérlőpult > Rendszer > Speciális rendszerbeállítások a bal oldalsávban > Speciális fül > Teljesítmény keret, Beállítások gomb  > Speciális fül > Módosítás gomb. Vedd ki a pipát az “A lapozófájl méretének automatikus kezelése minden meghajtón” jelölőnégyzetből és válaszd ki az Egyéni méretet. A megadott érték tetszőleges (ha mondjuk 4 GB RAM-ot akarsz megadni, az 4096MB), de a minimum és maximum érték egyezzen meg! Így a rendszer fenntartja a helyet a virtuális memória számára, és nem válik később töredezetté. Okézd le, és indítsd újra a gépet.
 • Győződj meg róla, hogy a számítógép megfelel a minimális rendszerkövetelményeknek. (Ha nem tudod, milyen rendszerfelépítésed van, akkor látogasd meg a Can You RUN it oldalt, válaszd ki a Sims 3 alapjátékot, majd futtasd le. Egy detect.exe nevű fájl letöltését kéri majd a hardver felismeréséhez. Ne feledd, hogy minél több kiegészítővel rendelkezel, annál nagyobb igényre van szükség a számítógépnek.)
 • Mentsd gyakrabban a játékot, vagy ha szeretnéd, hogy a játék figyelmeztessen, mikor ments, használj NRaas Saver modot.
 • Mielőtt elindítod a játékot, ellenőrizd a … / Dokumentumok / Electronic Arts / The Sims 3 / CurrentGame.sims3 mappát. Üresnek kell lennie, és csak játék közben tartalmazhat valamilyen adatot. Ha a játék összeomlik, és a mappa tartalmaz valamit, akkor mozgasd át, vagy töröld ki. (Ne a CurrentGame.sims3 mappát, hanem a benne lévő fájlokat/mappákat.)
 • Győződj meg róla, hogy nem található .bad kiterjesztésű mappa a … / Dokumentumok / Electronic Arts / The Sims 3 / Saves mappában. Ha van, akkor nyugodtan töröld ki.
 • Indítsd el a játékot kompatibilitás módban és rendszergazdaként is. Útmutató: Keresd meg az elérési útvonalat: … / Program Files (x86) / Electronic Arts / The Sims 3 / Game / Bin / TS3W (vagy ha Asztalon van az indítófájl, az is jó). Kattints jobb egérgombbal a fájlra, és menj a Tulajdonságokra, majd a kis ablakban válaszd ki a “Kompatibilitás” fület. Pipáld be a “Futtatás a következő kompatibilitási üzemmódban:”-t, és válaszd ki a Windows 7 operációs rendszert, valamint az “A program futtatása rendszergazdaként”-et, és okézd le.
 • Győződj meg róla, hogy elég hely van a merevlemezen.
 • Csökkentsd le a grafikai beállításokat. Ezt megteheted a Játék menüben, vagy nyomd meg az F5 billentyűt, és Beállítások megjelenése után a Kép fülön csúszkával állítgatod. Ha rendelkezel Évszakok kiegészítővel, akkor az Évszak- és környezeti beállítások fülön az Aktivált időjárásnál (Jégeső, eső, hó, köd) is vedd ki a pipákat, mert azok jobban megterhelik a gépet.
 • A töredezettség által okozott fájlok miatt lassulhat a rendszer, érdemes lefuttatni egy töredezettségmentesítést pl. Defraggler nevű programmal.
 • Ne játssz hosszan. Mentsd le a játékot, lépj ki, majd újból indítsd el a játékot.
 • Az egyedi tartalmak és a modok is okozhatnak hibát. Használd a Dashboard programot a package fájlok kiszűréséhez. Ha hibás .sims3pack kiterjesztésű fájlokat szeretnél kiszűrni, akkor ajánlom a Custard programot.
 • Ha a játék túl lassan reagál, a rendszer automatikusan leállíthatja a működését (és így a játék bezárul). Hogy ezt elkerüld, használd az adatvégrehajtás akadályozása funkciót. Nyisd meg a következő ablakot: Vezérlőpult > Rendszer > Speciális rendszerbeállítások a bal oldalsávban. Ezek után kövesd az útvonalat: Speciális fül > Teljesítmény keret, Beállítások gomb > Adatvégrehajtás megakadályozása fül. Válaszd ki az “Adatvégrehajtás megakadályozása az összes programnál és szolgáltatásnál, kivéve” lehetőséget, és menj a Hozzáadás gombra. Válaszd ki a … / Program Files (x86) / Electronic Arts / The Sims 3 / Game / Bin / TS3W fájlt. Nyomd meg az Alkalmaz gombot.

Javaslatok, és egyéb tanácsok

Ha mentés közben hibaüzenetet kapsz, akkor Start gomb segítségével tedd tálcára a játékot, és kövesd az alábbi elérési útvonalat: … / Dokumentumok / Electronic Arts / The Sims 3 / Saves. Ha találsz egy .bad kiterjesztésű mappát, akkor töröld ki. Menj vissza a játékra, és próbáld elmenteni újra. Ha nincs .bad kiterjesztésű mappád, akkor lépjünk a további javaslatokra.

12-es és 13-as hibakód

 • Mentés helyett használj mentés máskéntet, és lehetőleg válassz új nevet a mentésállásnak.
 • Próbáld meg elmenteni a Városnézetben, vagy az Élő módban.
 • Próbáld meg úgy elmenteni, hogy szüneteltetve tartod a játékot, vagy különböző sebességekben.
 • Vágd ki a mentésállást a … / Dokumentumok / Electronic Arts / The Sims 3 / Saves mappából mondjuk Asztalra, és próbáld meg újra elmenteni a játékot.
 • Soha ne használd a “Mentés és Kilépés” opciót, inkább előbb mentsd el a játékot, majd lépj ki mentés nélkül.
 • Ne használj szóközt vagy speciális karaktereket (pl. <>#&@{};>*-_'”+!) a mentett játék nevében.
 • Ha rengeteg objektum van az Eszköztárban, próbáld meg csökkenteni, vagyis add el őket.
 • Ha a fenti tippek nem működnek, akkor sajnos el fog veszni a mentés, de visszaállíthatjuk a korábbi mentésre.  A … / Dokumentumok / Electronic Arts / The Sims 3 / Saves mappában általában kétféle mappát láthatunk. Olyan nevet ad a játék az egyik mappának, mint a mentésállásnak a játékban, plusz ad hozzá egy “.sims3” végződést (pl. Plumbobcsalad.sims3). A másik mappa neve ugyanaz, mint az előző, csak backup kiterjesztéssel együtt. (Plumbobcsalad.sims3.backup). Először töröld ki az első mappát (Plumbobcsalad.sims3), és a másik mappa nevét módosítsd úgy, hogy ne szerepeljen benne a backup. Tehát így Plumbob.sims3.backup –> Plumbobcsalad.sims3. Mielőtt ezt a műveletet elvégzed, lépj ki a játékból.

15-ös hibakód

Ez akkor fordul elő, amikor nincs hozzáférésed a mentési mappa eléréséhez. Kattints jobb egérgombbal a … / Dokumentumok / Electronic Arts / The Sims 3 mappára, majd a Tulajdonságokra. Megnyílik egy kis ablak, ott győződj meg róla, hogy NINCS bepipálva a Rejtett jelölőnégyzet. Ha nincs bepipálva vagy nem működik, akkor a következő lépés, hogy rendszergazdaként indítsd el a játékot. Ezt úgy teheted meg, hogy először megkeresed az elérési útvonalat: …. / Program Files (x86) / Electronic Arts / The Sims 3 / Game / Bin / TS3W (vagy ha Asztalon van az indítófájl, az is jó). Kattints jobb egérgombbal a fájlra, és menj a Tulajdonságokra, majd a kis ablakban válaszd ki a “Kompatibilitás” fület. Pipáld be az “A program futtatása rendszergazdaként” lehetőséget, és okézd le. Próbáld meg elindítani a játékot.

16-os hibakód

Ez a hibaüzenet akkor jelentkezik, amikor a játék megpróbálja felülírni a használatban lévő vagy sérült fájlt. Győződj meg róla, hogy elegendő tárhely van a gépeden. Ha van hely, akkor ments Mentés máskénttel.

A tippet Matt készítette/fordította

Ügyeletes technikai zseni, bugszakértő, kötélidegzetű hibaelhárító. Minden problémára akad – általában helyes – megoldása. Tehetséges illusztrátor, hírvadász, Sims 2, Sims 3, Sims 4 és Sims Mobile játékos. Az oldal biztonsági rendszerének őrizője, lelkiismeretes backstage admin.

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Gregoretta
6 évvel ezelőtt

Hol van ez a tipp? :O
Már vagy 15 perce keresem, de se a Tudástárban nem találom (pedig ez is tipp), sem a cikkek között. A Google viszont simán kihozta, a 2. oldalon.
Köszönjük a tippet, pont szükségünk van rá a tesómmal (sajnos), így jól jött.

Gregoretta
6 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Matt

Ja, értem, köszi 🙂 Pont a Játék részt nem néztem, mert azt hittem, ott csak ismertetők vannak. 😀

Vivi Bee
4 évvel ezelőtt

Hatalmas segítség, köszi!

Dzsenifer Péteri
4 évvel ezelőtt

Nekem az lenne a problémám, hogy mikor beállításokba módosítok valamit, pl simek élettartama, vagy a felbontás stb, akkor mikor újra játszok vele minden eltűnik, és az alapbeállízások vannak. Mit lehet ilyenkor tenni? Nagyon rossz hogy mindig be kell állítani mindent