Hibaelhárítás

Sims 3 mentési problémák, és 12, 13, 15 és 16-os hibakód

Probléma

Mentés közben egy hibaüzenet jelenik meg a játékban: A mentés során váratlan hiba történt. Kérjük olvassa el az „Olvass el” fájlt a részletekért.

Hibakódok jelentése

Hibakód Hibaüzenet
01 Nincs információ a mentési állományról.
02 Nincs aktív világ.
03 A mentési állomány elérési útvonala üres.
04 A könyvtár nem menthető.
05 A keresett állomány nem található.
06 Érvénytelen fájlhosszúság.
07 Érvénytelen fájlnév.
08 Az állomány elérési útvonala túl hosszú.
09 A fejlécrekord létrehozása sikertelen.
10 A fejlécrekord megírása sikertelen.
11 A mentés előtti visszahívás sikertelen.
12 A világ mentése sikertelen.
13 A mentést követő visszahívás sikertelen.
14 Nem található mentés/betöltéskezelő.
15 Megnyitási hiba
16 Állománymásolási hiba
17 Egyéb hiba. Elnézésedet kérjük.

Lehetséges okok és megoldások

 • A 12-es hibakódot nagy valószínűséggel a RAM memória okozza. 64 bites operációs rendszer (Ha nem tudod, hanyas az operációs rendszered, akkor indítsd el a Vezérlőpultban lévő Rendszer ikont, és ott megadja az adatokat.), és legalább 4 GB vagy annál több RAM memória segít elkerülni a hibaüzenetet. Megpróbálkozhatsz a virtuális memória növelésével is, ami javíthatja a játék futását. Útmutató: Vezérlőpult –> Rendszer –> Speciális rendszerbeállítások a bal oldalsávban –> Speciális fül –> Teljesítmény keret, Beállítások gomb  –> Speciális fül –> Módosítás gomb. Vedd ki a pipát az “A lapozófájl méretének automatikus kezelése minden meghajtón” jelölőnégyzetből és válaszd ki az Egyéni méretet. A megadott érték tetszőleges (ha mondjuk 4 GB RAM-ot akarsz megadni, az 4096MB), de a minimum és maximum érték egyezzen meg! Így a rendszer fenntartja a helyet a virtuális memória számára, és nem válik később töredezetté. Okézd le, és indítsd újra a gépet.
 • Győződj meg róla, hogy a számítógép megfelel a minimális rendszerkövetelményeknek. (Ha nem tudod, milyen rendszerfelépítésed van, akkor látogasd meg a Can You RUN it oldalt, válaszd ki a Sims 3 alapjátékot, majd futtasd le. Egy detect.exe nevű fájl letöltését kéri majd a hardver felismeréséhez. Ne feledd, hogy minél több kiegészítővel rendelkezel, annál nagyobb igényre van szükség a számítógépnek.)
 • Mentsd gyakrabban a játékot, vagy ha szeretnéd, hogy a játék figyelmeztessen, mikor ments, használj NRaas Savermodot.
 • Mielőtt elindítod a játékot, ellenőrizd a …Documents (Dokumentumok)Electronic ArtsThe Sims 3CurrentGame.sims3 mappát. Üresnek kell lennie, és csak játék közben tartalmazhat valamilyen adatot. Ha a játék összeomlik, és a mappa tartalmaz valamit, akkor mozgasd át, vagy töröld ki. (Ne a CurrentGame.sims3 mappát, hanem a benne lévő fájlokat/mappákat.)
 • Győződj meg róla, hogy nem található .bad kiterjesztésű mappa a …Documents (Dokumentumok)Electronic ArtsThe Sims 3Saves mappában. Ha van, akkor nyugodtan töröld ki.
 • Indítsd el a játékot kompatibilitás módban és rendszergazdaként is. Útmutató: Keresd meg az elérési útvonalat: …Program Files (x86)Electronic ArtsThe Sims 3GameBinTS3W. (vagy ha Asztalon van az indítófájl, az is jó) Kattints jobb egérgombbal a fájlra, és menj a Tulajdonságokra, majd a kis ablakban válaszd ki a „Kompatibilitás” fület. Pipáld be a „Futtatás a következő kompatibilitási üzemmódban:”-t, és válaszd ki a Windows 7 operációs rendszert, valamint az „A program futtatása rendszergazdaként”-et, és okézd le.
 • Győződj meg róla, hogy elég hely van a merevlemezen.
 • Csökkentsd le a grafikai beállításokat. Ezt megteheted a Játék menüben, vagy nyomd meg az F5 billentyűt, és Beállítások megjelenése után a Kép fülön csúszkával állítgatod. Ha rendelkezel Évszakok kiegészítővel, akkor az Évszak- és környezeti beállítások fülön az Aktivált időjárásnál (Jégeső, eső, hó, köd) is vedd ki a pipákat, mert azok jobban megterhelik a gépet.
 • A töredezettség által okozott fájlok miatt lassulhat a rendszer, érdemes lefuttatni egy töredezettségmentesítést pl. Defraggler nevű programmal.
 • Ne játssz hosszan. Mentsd le a játékot, lépj ki, majd újból indítsd el a játékot.
 • Az egyedi tartalmak és a modok is okozhatnak hibát. Használd a Dashboard programot a package fájlok kiszűréséhez. Ha hibás .sims3pack kiterjesztésű fájlokat szeretnél kiszűrni, akkor ajánlom a Custard programot.
 • Ha a játék túl lassan reagál, a rendszer automatikusan leállíthatja a működését (és így a játék bezárul). Hogy ezt elkerüld, használd az adatvégrehajtás akadályozása funkciót. Nyisd meg a következő ablakot: Vezérlőpult –> Rendszer –> Speciális rendszerbeállítások a bal oldalsávban. Ezek után kövesd az útvonalat: Speciális fül–> Teljesítmény keret, Beállítások gomb –> Adatvégrehajtás megakadályozása fül. Válaszd ki az “Adatvégrehajtás megakadályozása az összes programnál és szolgáltatásnál, kivéve” lehetőséget, és menj a Hozzáadás gombra. Válaszd ki a …Program Files (x86)Electronic ArtsThe Sims 3GameBinTS3W fájlt. Nyomd meg az Alkalmaz gombot.

Javaslatok, és egyéb tanácsok

Ha mentés közben hibaüzenetet kapsz, akkor Start gomb segítségével tedd tálcára a játékot, és kövesd az alábbi elérési útvonalat: …Documents (Dokumentumok)Electronic ArtsThe Sims 3Saves. Ha találsz egy .bad kiterjesztésű mappát, akkor töröld ki. Menj vissza a játékra, és próbáld elmenteni újra. Ha nincs .bad kiterjesztésű mappád, akkor lépjünk a további javaslatokra.

12-es és 13-as hibakód

 • Mentés helyett használj mentés máskéntet, és lehetőleg válassz új nevet a mentésállásnak.
 • Próbáld meg elmenteni a Városnézetben, vagy az Élő módban.
 • Próbáld meg úgy elmenteni, hogy szüneteltetve tartod a játékot, vagy különböző sebességekben.
 • Vágd ki a mentésállást a …Documents (Dokumentumok)Electronic ArtsThe Sims 3Saves mappából mondjuk Asztalra, és próbáld meg újra elmenteni a játékot.
 • Soha ne használd a „Mentés és Kilépés” opciót, inkább előbb mentsd el a játékot, majd lépj ki mentés nélkül.
 • Ne használj szóközt vagy speciális karaktereket (pl. <>#&@{};>*-_'”+!) a mentett játék nevében.
 • Ha rengeteg objektum van az Eszköztárban, próbáld meg csökkenteni, vagyis add el őket.
 • Ha a fenti tippek nem működnek, akkor sajnos el fog veszni a mentés, de visszaállíthatjuk a korábbi mentésre.  A …Documents (Dokumentumok)Electronic ArtsThe Sims 3Saves mappában általában kétféle mappát láthatunk. Olyan nevet ad a játék az egyik mappának, mint a mentésállásnak a játékban, plusz ad hozzá egy „.sims3” végződést (pl. Plumbobcsalad.sims3). A másik mappa neve ugyanaz, mint az előző, csak backup kiterjesztéssel együtt. (Plumbobcsalad.sims3.backup). Először töröld ki az első mappát (Plumbobcsalad.sims3), és a másik mappa nevét módosítsd úgy, hogy ne szerepeljen benne a backup. Tehát így Plumbob.sims3.backup –> Plumbobcsalad.sims3. Mielőtt ezt a műveletet elvégzed, lépj ki a játékból.

15-ös hibakód

Ez akkor fordul elő, amikor nincs hozzáférésed a mentési mappa eléréséhez. Kattints jobb egérgombbal a …Documents (Dokumentumok)Electronic ArtsThe Sims 3 mappára, majd a Tulajdonságokra. Megnyílik egy kis ablak, ott győződj meg róla, hogy NINCS bepipálva a Rejtett jelölőnégyzet. Ha nincs bepipálva vagy nem működik, akkor a következő lépés, hogy rendszergazdaként indítsd el a játékot. Ezt úgy teheted meg, hogy először megkeresed az elérési útvonalat: …Program Files (x86)Electronic ArtsThe Sims 3GameBinTS3W (vagy ha Asztalon van az indítófájl, az is jó). Kattints jobb egérgombbal a fájlra, és menj a Tulajdonságokra, majd a kis ablakban válaszd ki a „Kompatibilitás” fület. Pipáld be az „A program futtatása rendszergazdaként” lehetőséget, és okézd le. Próbáld meg elindítani a játékot.

16-os hibakód

Ez a hibaüzenet akkor jelentkezik, amikor a játék megpróbálja felülírni a használatban lévő vagy sérült fájlt. Győződj meg róla, hogy elegendő tárhely van a gépeden. Ha van hely, akkor ments Mentés máskénttel.

 

A tippet Matt készítette/fordította

Ügyeletes technikai zseni, bugszakértő, kötélidegzetű hibaelhárító. Minden problémára akad – általában helyes – megoldása. Tehetséges illusztrátor, hírvadász, Sims 2, Sims 3, Sims 4 és Sims Mobile játékos. Az oldal biztonsági rendszerének őrizője, lelkiismeretes backstage admin.

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Gregoretta
5 évvel ezelőtt

Hol van ez a tipp? :O
Már vagy 15 perce keresem, de se a Tudástárban nem találom (pedig ez is tipp), sem a cikkek között. A Google viszont simán kihozta, a 2. oldalon.
Köszönjük a tippet, pont szükségünk van rá a tesómmal (sajnos), így jól jött.

Gregoretta
5 évvel ezelőtt
Válasz neki:  Matt

Ja, értem, köszi 🙂 Pont a Játék részt nem néztem, mert azt hittem, ott csak ismertetők vannak. 😀

Vivi Bee
3 évvel ezelőtt

Hatalmas segítség, köszi!

Dzsenifer Péteri
3 évvel ezelőtt

Nekem az lenne a problémám, hogy mikor beállításokba módosítok valamit, pl simek élettartama, vagy a felbontás stb, akkor mikor újra játszok vele minden eltűnik, és az alapbeállízások vannak. Mit lehet ilyenkor tenni? Nagyon rossz hogy mindig be kell állítani mindent